A lakosok által jelzett problémák kerülnek terítékre

Hargita Megye Tanácsa döntheti el minden második hónapban, hogy milyen témákat vitatnak meg a bizottságon belül

A Hargita Megye Prefektusi Intézményén belül működő Társadalmi Párbeszéd Bizottság havonta különböző gazdasági és szociális témakörben ül össze megvitatni a problémákat, felvetéseket. A bizottság tagjai, a prefektus és a megyeelnök mellett, munkaadók szervezetei, munkavállalók, szakszervezetek és a szakosított igazgatóságok.

Az új esztendőben Hargita Megye Tanácsa hat alkalommal lesz témagazda, így eldöntheti, mely megyei kérdésköröket vitassák meg ezen ülések alkalmával. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ebbe a folyamatba vonta be a megye lakosait is, hogy valós, a lakosok által jelzett problémák kerüljenek terítékre a bizottság ülésein.

Múlt hónapban a megyeelnök felhívással fordult a helyi önkormányzatok vezetőihez, hogy fogalmazzák meg javaslataikat, ötleteiket, hogy azokat továbbvihessék az említett bizottság havi üléseire. Ugyanezzel a felkéréssel fordult a lakossághoz is a Facebookon meghirdetett konzultáció alkalmával. A konzultáción a leggyakrabban felvetett problémakörök a fiatalokat érintik, úgymint az adókedvezmény fiatal vállalkozóknak és a szakoktatás fellendítése.

A bizottság soros ülése minden hónap utolsó hetén esedékes, a januári ülés témája a fiatal vállalkozók adókedvezmény-lehetőségei. Márciusban a szakoktatás, a román nyelv oktatása és a tej-kifli program kérdését vitatják meg. Májusban a mélyszegénység elleni küzdelem lehetőségeként megbeszélik, hogyan lehetne felhasználni az éttermekben megmaradt élelmet. Az after school programról és a gyermeknevelési szabadságról visszatért anyák fokozatos munkába állásának gyakorlatba ültetéséről beszélnek júliusban. Ezt, mint arról korábban írtunk, Hargita Megye Tanácsa, jó példával járva elöl, munkatársai számára már biztosítja. Szeptemberben a vadkárok lesz a téma, míg novemberben a civilszervezetek támogatása, együttműködési lehetőségek, valamint központi, kormányzati alapokból történő támogatási lehetőségekről beszélnek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: