A lakosság egészsége és biztonsága forog veszélyben

Borboly Csaba elküldte a medveügyben törvénymódosítást kérő levelét

A hétvégi medvetámadásokat követő bejelentésének megfelelően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke július 10-én, hétfőn elküldte Mihai Tudose miniszterelnöknek és Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek azt a levelét, amelyben a településekre vagy környékükre járó veszélyes medvék miatt a beavatkozás gyorsítását szorgalmazza, kérve a 2003. évi 52-es számú törvény módosítását. (Lásd mellékelten.) A módosító javaslat az említett jogszabály 7. cikkelye 13. bekezdésének pontosításáról szól, hogy mely esetekben ne legyen szükség egy rendelet harmincnapos közvitájára, hanem azonnal érvénybe lépjen a helyzet sürgős rendezése érdekében: amikor emberek élete vagy testi épsége forog veszélyben. (A 13. bekezdés románul, dőlt betűvel a módosító javaslat: „(13) În cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, îndeosebi cele care reprezintă un pericol asupra vieții omenești, ale dreptului la viață și la integriteatea fizică al oamenilor, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare.”) Ez konkrétabban szabályozná annak lehetővé tételét, hogy az emberi élet biztonságára vonatkozó rendeletek közvitája esetében, mint amilyen a Bukarestbe múlt héten négy megyéből bevonuló önkormányzati és közbirtokossági vezetők által kért beavatkozási kvóta is, ne kelljen megvárni az előírt harminc napot. (A bukaresti akcióról szóló hírünket lásd itt: http://hargitamegye.ro/hirek/elorelepes-tortent-a-veszelyes-medvek-ugyeben.html)

Mint a megyei tanács elnöke a levelében fogalmaz, csak az utóbbi hétben négy személy sebesült meg medvetámadásban, amivel nyolcra emelkedett az ilyen, idei Hargita megyei esetek száma. Tavaly 13 személy került kórházba medve okozta sérülés miatt, teszi hozzá az elöljáró. A június 30-ig jelentett, nagyragadozók által okozott vadkárok száma 82, ebből 58-at tulajdonítanak medvéknek. 28 szarvasmarha, 146 kecske és juh, 38 méhkaptár és egy ló esett áldozatul a vadak támadásainak, amiről a környezetvédelmi tárcának tudomása van, hívja fel a figyelmet Borboly Csaba, és nyomatékosítja kérését: a lakosság egészsége és biztonsága, illetve a jelentős károk elkerülése érdekében sürgősséggel bocsássák ki a medvékre és farkasokra vonatkozó, közvita alatt álló beavatkozási rendeletet.

Mint ismeretes, a hétvégén újabb medvetámadás történt Hargita megyében, ezúttal Madaras közelében sebesült meg két ember, sérüléseik miatt kórházba szállították őket. (A támadásról szóló bejegyzés elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1322377024476344/?type=3&theater) Ezenkívül, ugyancsak a hétvégén, egy gazdaságban tett kárt a medve Bögözben. (http://hargitamegye.ro/hirek/haziallatokra-tamadt-a-medve-bogozben.html)

Vadkárokról további információkat olvashatnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html oldalon.

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts.


adresa_primministru_CJHR_10072017-1adresa_primministru_CJHR_10072017-2

Kérem ossza meg ismerőseivel: