A lovasturizmusra fektetik a fő hangsúlyt

Munkacsoport alakult a csíkszeredai megyeházán

A lovasélet a magyar hagyományok közül kimagasló értékkel bír, és jelentős szerepe van az identitás megélésében, megőrzésében. Ezért is a lovasturizmusra kell fektetni a hangsúlyt – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházán május 23-án, a lovasmunkacsoport alakuló ülésén, amelyen lovasszervezetek és önkormányzatok képviselői vettek részt. Az elöljáró javasolta egy lovasmonográfia elkészítését, amellyel átfogó képet kaphatunk a Hargita megyei lovaséletről.

A munkacsoport keresi a jogi megoldást arra, hogy Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzatok és más közintézmények hatékonyabban, nagyobb mértékben támogathassák a lovasrendezvényeket. A jelenlévők elhatározták, hogy megvizsgálják az összes finanszírozási lehetőséget, beleértve az európai uniós pályázatokat, és felállítanak egy kritériumrendszert, valamint kategorizálják a lovaseseményeket.

A munkacsoport ügyvezetését a megyei tanács alintézményeként működő fejlesztési ügynökség végzi majd, amely a megyei mezőgazdasági igazgatóságba olvasztott agrárkamarától vette át a feladatkört, így ez az intézmény vált a Hargita megyei lovasprogramok koordinátorává. Rendezvénynaptár elkészítését is tervezik, ezt a munkacsoport egyik kezdeményezője, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és Bajkó Tibor, a gyergyószentmiklósi Krigel Sport Klub vezetője vállalta.

lovas_munkacsoport1

Becze István megyei tanácsos a vidékfejlesztési szakbizottság részéről üdvözölte a munkacsoport megalakulását, és további partnerséget ígért a megyei tanács nevében, akárcsak Borboly Csaba megyeelnök. Utóbbi szerint a kistérségi társulásoknak is nagy szerepük lehet a lovasrendezvények támogatásában, és az ilyen irányú képzések szervezésébe bevonná az alintézményeket. A képzés, illetve az azt tanúsító oklevél fontos a lovas turizmus szempontjából is, főként a biztonság szempontjából, fűzte hozzá Bajkó Tibor.

A résztvevők a következő találkozó időpontját június 7-ére tűzték ki, ahová konkrét javaslatokkal érkeznek majd, a fenti felvetések alapján.

Kérem ossza meg ismerőseivel: