A Lux Aurumque kamarakórus és a Madéfalvi Gyermek Schola Gyergyószentmiklóson

Január 30-án, csütörtökön 19 órától előadást tart a Lux Aurumque kamarakórus és a Madéfalvi Gyermek Schola a Szent Miklós templomban. Jegyek vásárolhatók a Művelődési Központban.


LUX AURUMQUE kamarakórus

A Lux Aurumque Kamarakórus 2010 őszén alakult Csíkszeredában, zenetanárokból és a kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelőkből áll. Repertoárukban javarészt kortárs kórusművek szerepelnek, olyan zeneszderzőktől mint Arvo Part, Orbán György, Vass Lajos, Lászlóffy Zsolt, Kocsár Miklós, Szalay Zoltán, Vermesy Péter és Eric Whitacre.
Fontosnak tartják, hogy mai zenével foglalkozzanak, és ezáltal a ma élő zeneszerzők műveit a hallgatósággal megismertessék. A kórus csíkszéki templomokban és köztereken szólalt meg, felléptek Kolozsváron, részt vettek 2015-ben a Tavaszi kórusfesztiválon Szovátán, koncertjük volt Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson. 2018-ban a Régizene fesztivál keretében énekeltünk J. S Bach Máté-passiójában.
A kórust Ványolós András zenetanár vezeti.

MADÉFALVI GYERMEK SCHOLA

A Madéfalvi Schola 2013-ban alakult Ványolós András karnagy vezetésével. Tagjai csíkmadéfalvi lelkes, daloskedvű gyermekek. Az évek során szépen gyarapodott a tagok száma, mára 23 tagú a kórus, közülük néhányan elérték a felnőttkort.
A Schola főleg szentmiséken énekel, mert gregoriánt énekelni a szentmisén az egységesség ajándékát hordozza, hiszen dallamában és szövegében egyaránt nagyjából egyidős a mise egészével. Ezért tapasztalhatjuk, hogy teljesen törésmentesen illeszkednek egymáshoz a mise részei, és kölcsönösen kiegészítve egymást hoznak létre egy gondolati-zenei egészet, ami segít elmélyülni Isten titkaiban.
Részt vettek Schola találkozókon, de már megfordultak Gyulafehérváron, Déván és Sepsiszentgyörgyön is. 2018-ban a Régizene fesztivál keretében énekelték a J. S Bach Máté-passió gyermekkórus részeit.

VÁNYOLÓS ANDRÁS karnagy munkássága

1978-ban született Gyergyószentmiklóson. Tanulmányait a Salamon Ernő Elméleti Líceumban kezdte szülővárosában, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta zenepedagógia szakon. Érdeklődése az egyházzene felé irányult, majd aktív tagja lett a kolozsvári reneszánsztánc-mozgalomnak is.
Egyetemi évei alatt és után Kirkósa Júlia operaénekesnőtől tanult énektechnikát. Számos európai országban vett részt mesterkurzusokon: gregorián éneket tanult Pannonhalmán, Egerben, Kolozsváron; magánéneket az ausztriai Krieglachban, Bukarestben, a norvégiai Trondheimban; reneszánsz és barokk táncokat Bukarestben, Kolozsváron, Csíkszeredában és Trondheimban. Énekelt a Schola Gregoriana Monostorinensis és az Állami Magyar Opera kórusában Kolozsváron, vezette a Kálvin Scholát, amellyel az erdélyben kiadott Öreg Graduál magyar gregorián tételeit adták elő.
Jelenleg több kórus vezetője, ilyen a kortárs kórusműveket megszólaltató Lux Aurumque kamarakórus, a Madéfalvi Dalkör, a Madéfalvi Schola és a csíkborzsovai férfikórus. 2013-ban a Romániai Dalszövetség Jagamas János karvezetői díjjal tüntette ki.


A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Jegyek ára: felnőtteknek 20 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 15 lej. A jegyek megvásárolhatók a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon 15 órától 19 óráig, valamint az előadás előtt fél órával.

Kérem ossza meg ismerőseivel: