A Magyar Állami Népi Együttes előadása Gyergyószentmiklóson

Magyar virtus

Június 4-én, kedden 19 órakor a Magyar Állami Népi Együttes Magyar virtus című néptáncelőadásával lép a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház közönsége elé. A produkció a Kodály-emlékek alcímet viseli.


Kodály Zoltán életműve előtt tiszteleg és a magyar néptáncra jellemző virtuskodást mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza előadása, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban is bemutatnak. A szervezők közleménye rámutat, hogy a magyar néptánc egyik legsajátosabb és legegyedibb megnyilvánulása a férfi táncok virtuozitása, dinamizmusa, amely virtus, férfiúi „hősiesség” nélkül nem táncolható hitelesen. Ez a táncos magatartás, érzelmi fűtöttség azonban nem csak a férfiak sajátja. Ugyan árnyaltabban, de megjelenik mind a páros, mind a női táncokban is.

magyar_virtus1Az előadás folyamatosan változó képeiben a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a férfi táncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok formagazdagsága. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg, bizonyítva a zenészi „virtuskodás” természetességét is.

Az előadás Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző, zenetudós és pedagógus életműve előtt is tiszteleg. A produkció egymást váltó képeiben döntő módon olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai, táncai jelennek meg, hangzanak el, ahol a mester gyűjtött és műveihez inspirációt nyert.


Rászorulunk a Gondviselés segítségére. Szent István Mária oltalmába ajánlotta Magyarországot, eleink is gyakran fohászkodtak: „Mária, segíts”, ha bajban voltak, vagy ha megköszönték a segítséget. Templomaink tele vannak kis hálaadó táblácskákkal a nyújtott támogatást megköszönve. És ma, amikor abban a kitüntetésben van részünk, hogy egyik nemzeti zarándokhelyünk a pápa látogatásának következtében a világegyház központjává válik, természetes, hogy a látogatás és piros pünkösd között rendezett fesztivált a magyarok Nagyasszonyának ajánljuk. Az is természetes, hogy a helyben szervezett programok mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével, a Kaszaj egyesület és a Hagyományok Háza szervezésében megjelenik a hagyományos magyar népi kultúrát művelők színe-java Csíksomlyó 60 kilométeres körzetében. Hogy érezzük ezen kitüntetett alkalomkor is, hogy dacára a határoknak, dacára mindenféle különbözőségünknek, összetartozunk.

Kérem ossza meg ismerőseivel: