A Magyar Állami Népi Együttes Gyergyószentmiklóson

Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl

Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes. A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című produkciót 2017. április 28-án, pénteken este hét órától mutatják be a művelődési ház színháztermében.

Minden kultúra a saját lelkét őrzi és éli kicsiben, de benne van sejtjeiben az egyetemes emberi kultúrához való tartozás öröksége is. Ennek az örökségnek a része az elfogadás, a szolidaritás, az együtt élő népek viszonyának egymás mellé rendelése, és nem hierarchiába rendezése. „Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától” – valljuk Pilinszky Jánossal együtt.

neptanc_eloadas2

A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság. A hangsúlyt azonban a közös gyökerekre helyezve, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat. (Azok a ruszin népek, melyek mai napig őrzik II. Rákóczi Ferenc emlékét, büszkén vallják, hogy őseik a magyarokkal együtt hűségesen védték a „nagyságos fejedelem” várait.)

A hagyomány átörökítése, a saját és a velünk együtt élő népek folklórnyelvének ismerete a találkozások és saját magunk kinyilatkozásának lehetőségét teremtik meg. A színház ezeknek a találkozásoknak az esélye, a tükre. A tükör, amibe jó belenézni, mely annak is felmutat, aki megalkotja, és annak is, aki majdan nézői csendjében megéli az inspiratív elfogadás és befogadás állapotát.

neptanc_eloadas1

Közreműködnek: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara.
Meghívott művészek: Bősze Tamás, Pál Lajos.
Hangfelvételről: Pál Eszter, Szlama László.

Szólót énekelnek: Herczku Ágnes mv. / Kubinyi Júlia mv. /Pál Eszter mv. Hetényi Milán / Szoboszlai Balázs.

neptanc_eloadas3Az Idéző szerepében: Borbély Beatrix / Kosina Mónika.
Zeneszerző: Pál István Szalonna.
Zenei szerkesztő: Pál Lajos.
Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Mihályi Gábor.
Jelmeztervező: Furik Rita.
Díszlettervező: Molnár Zsuzsa.
Videoanimáció: Soós Andrea.
Fény: Győri László.
Művészeti munkatárs: Orza Calin.

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor.

Az előadásban megjelenő archív képek a Néprajzi Múzeum fotótárának gyűjteményéből származnak. Képválogatás: Csorba Judit Dorottya.

Zenekarvezető: Radics Ferenc.
Tánckarvezető: Kökény Richárd.
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György.
Művészeti vezető: Pál István Szalonna.
Együttesvezető: Mihályi Gábor.


Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók.
A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.
Helyfoglalás a 0266/361.992-es illetve a 0787/755.294-es telefonszámokon.


Előzetes:

Kérem ossza meg ismerőseivel: