A Magyar Dráma Napja figurásan

Szeptember 21-én egész napos programmal készül a Figura

Szeptember 21-én színházak-szerte a magyar dráma napját ünneplik annak emlékére, hogy 1883-ban ezen a napon tartották Madách Imre: Az ember tragédiájának ősbemutatóját a budapesti Nemzeti Színházban.

Ebből az alkalomból idén egész napos programmal készül a Figura. Szeptember 21-én, kedden egész délelőtt középiskolásoknak szóló foglalkozással várják a színházban, a Karancsi Sándor kiállítóteremben. A szervezett csoportok óránként kezdhetnek bele a tanult magyar drámaírók életéből és műveiből inspirált vetélkedőbe.

Délután 17 órától a nosztalgiázókat várják szintén a stúdióterembe, ahol a Figura korai időszakából vetítik Balassi Bálint 1993-ban bemutatott Szép magyar komédiáját, Barabás Olga rendezésében.

„A Szép magyar komédia előadása elsősorban játék akar lenni. Olyan játék, amelyet csak a színház képes produkálni, s amelynek mélyén felsejlik valami komorság is: a személyiség keresésének, az emberi kapcsolatoknak igazán soha meg nem fejthető titkai.” – áll az előadás egykori ismertetőjében.

19.00 órától a kortárs magyar drámát ünnepli a színház: Thuróczy Katalin Macskalépcső című egyfelvonásosának felolvasószínházi változatát Bartha Boróka és Vajda Gyöngyvér adja elő, a dráma helyzetéhez igen találó kávéházi helyszínen, a YourLivingRoomban.

Thuróczy Katalin dramaturg, író, újságíró pályafutása során több különböző minőségben dolgozott színházban. Több mint 30 színpadi drámaszöveg, de forgatókönyvek, publicisztikai írások és egyéb prózai megjelenések is kötődnek a nevéhez. A Macskalépcső ízig-vérig női darab – természetesen a férfiak apropóján. Két, látszólag idegen és átlagos nő egy teljesen átlagos vendéglői asztal mellett. A szomszédos asztal mellől úgy tűnik, távoli ismerősök lehetnek: felszínes csevely, kutyákról-macskákról; de akár éppen ismerkedő idegenek, sőt, talán pasiügyeikről traccsoló barátnők. Kettejük viszonya mindez egyben, és közben valami egészen más.

A Magyar Dráma Napja a Füst Milán Boldogtalanok című drámájából készült előadás filmváltozatának online vetítésével zárul, amely 21.00 órától 23.00 óráig lesz megtekinthető a Figura YouTube-csatornáján. A nyár folyamán két fesztiváldíjat is szerzett előadás különlegessége, hogy az élő színészi játék valós időben készült és vetített videófelvételen, más szemszögből is megelevenedik. Az online vetítés nézői kedden késő este ezt a filmváltozatot láthatják.


Valamennyi programon való részvétel ingyenes. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. A megengedett maximum létszám fölött a színháznak nem áll módjában helyet biztosítani.

Az események az érvényes járványügyi szabályozások betartásával zajlanak, a beltérben tartózkodás teljes ideje alatt kötelező a védőmaszk megfelelő viselése.


A Figura Stúdió Színház közleménye


Kérem ossza meg ismerőseivel: