A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon és a határokon túl is József Attila születésnapján, április 11-én ünnepelik.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és irodalmi versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Az idén már az 51. alkalommal kerül a figyelem középpontjába a vers, a költészet.

A költészet napját első alkalommal 1964. április 11-én szervezték meg. „Néhány nap óta országszerte Ferenczy Noémi gyönyörű gobelin-tervének kék alapból kiemelkedő terrakotta Múzsájával találkozhatunk – a legváratlanabb helyeken – hirdetőoszlopokon, szakadatlanul építkező városaink nyíltszíni munkahelyeinek hevenyészett spanyolfalain, villamosokon, autóbuszokon. Ez a plakát nem mosóport hirdet, nem takarékosságra szólít fel, nem is valamely látványosság megtekintését ajánlja, még csak nem is könyvek vásárlásához csinál kedvet. Csak egy költő születési évfordulójának dátumát hirdeti, az is szemérmesen, a nevet elhallgatva” – írta Somlyó György az Élet és Irodalom 1964. április 11-ei lapszámában.

muzsa_kisujsag_cover

Ferenczy Noémi: Múzsa

(Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

„A Múzsa kint áll előttünk az utcán. Engedjük be a házunkba. És ne csak ezen a napon. Az év mindegyik napján.” Somlyó György szavainak engedve én egy haikuval rovom le tiszteletem az ünnepen.

Optimista

Cinegeszóval

ébredtem új reggelre.

  Életben vagyok.

                              Ábrahám Imre

Kérem ossza meg ismerőseivel: