A magyar kultúra napja Gyergyószentmiklóson

 2024. január 22.

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a Figura Stúdió Színház, a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár és a Tarisznyás Márton Múzeum idén közösen szervezi meg a magyar kultúra napját.

17:00 órától Dr. Köllő Zsófia: „Múltat s jövendőt” – meghatározó szövegünk, Kölcsey Ferenc Hymnusa előadását hallhatjuk a Tarisznyás Márton Múzeum szervezésében. Az előadás arra keresi a választ, hogy hogyan lett Kölcsey verse „a” himnusz, milyen szöveghagyományokból építkezik, és mit énekelt még himnuszként a magyarság az idők folyamán.

18:00 órától Dr. Prohászka-Rád Boróka: Ki vagy Te, mai magyar? Identitásképzésünk manapság előadása lesz a  Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár szervezésében.  Identitásunk egyik meghatározó eleme az etnikum, nyelvi-kulturális hovatartozásunk. Arra a kérdésre válaszolván, hogy kik is vagyunk, nem tekinthetünk el magyar anyanyelvünktől, magyar kultúránk nagyszerű hagyatékától. De maivá tud-e válni Ballassi, Kodály, Munkácsy vagy Petőfi? Dr. Prohászka-Rád Boróka előadásában ezekre a kérdésekre keresi a választ, ezt szeretné a jelenlévőkkel megvitatni!

19:00 órától lesz az Evilági együttes akusztik koncertje, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szervezésében. Egy verses zenés műsor, akusztikus (erősítés nélküli) megszólalás valamelyest újszerű a zenekar életében, ez által is természetesebb úton kívánják közvetíteni a versek üzenetét, hangulatát. Főképp kortárs költőket idéznek meg, mint. pl. Farkas Wellmann Éva, Nagyálmos Ildikó, László Noémi, Muszka Sándor, Kovács András Ferenc, de a klasszikus magyar lírát is érintik Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos, Faludy György és Pilinszky János által.

A koncert bő egyórás repertoárjában tizenkilenc vers csendül fel, melyek képezik az együttes eddigi munkásságát.

Felvételek a Figura Stúdió Színház archívumából – Online előadás.

Botházi Mária: Biorobot – Felolvasószínház. Felolvassák: Bartha Boróka, Tamás Boglár.

Egész napos program a színház FB oldalán.


Az előadások és a koncert helyszíne a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár. 

A koncertre és az előadásokra a belépés ingyenes.


A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: