A magyar összefogás érdekében

Az RMDSZ tárgyalni sem hajlandó

Hétfői nyilatkozatunkban ismételten arra kértük az RMDSZ kolozsvári szervezetének vezetőit és felelős politikusait, hogy helyezzék pártérdekeik elé a kolozsvári magyar közösség ügyét, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy közös magyar polgármester-jelölt és tanácsosi lista indulhasson a közelgő önkormányzati választásokon. Csoma Botondnak, az RMDSZ Kolozs megyei elnökének sajtóbeli reakciójából egyértelműsíthető: nem hajlandóak még csak tárgyalni sem a magyar szavazatok maximalizálása érdekében, s elzárkóznak a kolozsvári magyar összefogástól. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt politikusaiként már a kezdetektől nyitottak voltunk a tárgyalásra, s ebbéli szándékunkat – az RMDSZ helyi vezetőin kívül – mindenki megértette. Fancsali Ernő, a Néppárt kolozsvári elnökeként megkereste Horváth Anna alpolgármester asszonyt is ez ügyben, ám tárgyalási szándékára tőle sem kapott választ. Legutóbbi megnyilatkozásakor Csoma Botond azt állította: a pártok közti együttműködés nem az RMDSZ megyei elnökeinek feladatkörébe tartozik. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az egyértelműen helyi érdekeket szolgáló összefogás – vagy legalább az érdemi tárgyalások megkezdése – az RMDSZ Bukarestben politizáló vezetőitől függ, s a Szövetség megyei és helyi szervezete a minimális autonómiával sem rendelkezik.

Bár készek lettünk volna a megegyezésre annak érdekében, hogy ne csak az RMDSZ, hanem a teljes magyarság jelöltje induljon a választáson, sajnálattal tudomásul vesszük az RMDSZ elzárkózását.

Amennyiben az RMDSZ által jelzett január 29-i időpontig nem változik a Szövetség álláspontja, úgy az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei választmánya február 9-én dönt a kolozsvári néppártos polgármesterjelölt, valamint a városi és a megyei lista indításáról. Célunk választóink és a teljes magyar közösség képviselete, valamint az önkormányzatbeli magyar képviselet megerősítése.

Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke

Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: