A magyarok kollektív megbélyegzése ellen

Gyergyószentmiklóson is tüntettek

    A székelyföldi Gyergyószentmiklóson közel százan tüntettek szombat délután a romániai magyarsággal szemben megnyilvánuló “kollektív megbélyegzés” ellen – írta a Székelyhon portál.
    A tiltakozó megmozdulást a Gyergyószéki Székely Tanács szervezte. Árus Zsolt, a tanács nemrég megválasztott elnöke elmondta: azt követelik, hogy a román hatóságok jogállamhoz méltón, átlátható, törvényes, tisztességes eljárás során, időhúzás nélkül vizsgálják ki Gyergyószentmiklós és Csíkszereda városvezetői ellen, illetve a terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi magyarok ellen indult eljárásokat.

IMG_0451Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke

    Az esemény szervezője egyben szót emelt “a magyar közösség ellen irányuló kollektív megbélyegzés” ellen is, mely a kézdivásárhelyi terrorvád óta jellemzi a romániai közbeszédet. A tüntetők “Igazságot a meghurcoltaknak!”, “Tiltakozunk a megbélyegzés ellen!”, illetve hasonló feliratokat a magasba emelve vonultak fel Gyergyószentmiklóson.
    “Az igazság nem létszámban, nem hangerőben mérhető, az igazság az igazság” – fogalmazott Árus. A hatóságok által kiemelt figyelemmel kísért tüntetés a székely himnusz eléneklésével zárult.

MTI

IMG_0454Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója Ady és Móricz műveiből kiragadott példákkal ébresztette a magyart és hívta fel a figyelmet az elgyökértelenedő székely fiatalokra, az egymás iránti kölcsönös szeretetben láttatva a megoldást.

IMG_0458A hatóság heveny adatgyűjtése (a kép bal szélén) közben az egyházi vezetők példabeszédekkel erősítették az összefogás, az igazságkeresés szükségességét, a fennvaló támogatását, közbenjárását kérték a magyarság ügyében.

IMG_0460 IMG_0463
A hatóság bizonyítékokat gyűjtött…                                        …felügyelt és megfigyelt.

IMG_0465A tüntetés záróakkordjaként a résztvevők elénekelték a székely himnuszt.

Fotók+szöveg: Ábrahám Imre

Kérem ossza meg ismerőseivel: