A magyaroknak üzent Klaus Iohannis államfő a nemzeti ünnep alkalmából

Florin Cîţu miniszterelnök is köszöntötte a romániai magyarokat

A magyaroknak üzent Klaus Iohannis államfő a nemzeti ünnep alkalmából.

‘Önöknek, magyar etnikumú román állampolgároknak a mai nap alkalmat nyújt megerősíteni nagyra becsült értékeiket, amelyek egy néppé egyesítik önöket, valamint arra, hogy büszkén mutassák fel a világ előtt azt az identitást, amely felszentelt helyet biztosít önöknek a történelemben és az egyetemes kultúrában’ – olvasható Iohannis üzenetében.

Az államfő megemlítette a romániai magyar kisebbség és politikusainak jelentős hozzájárulását az ország európai integrációjában, a demokratikus értékek visszaszerzésében, valamint abban, hogy társadalmunk az emberi jogok tiszteletére és a kisebbségek védelmére épüljön.

Iohannis azt írja: a COVID-19 járvány elleni szolidáris küzdelem bizonyíték arra, hogy a románok és magyarok képesek közösen gyümölcsözővé tenni nagyszerű emberi tulajdonságaikat.

A nemzetek közötti harmónia kialakítása révén erős és virágzó társadalmat fogunk tudni kialakítani, amelyben a romániai magyar kisebbségnek megvan a helye és figyelemreméltó hozzájárulása – üzeni az államfő a magyar nemzeti ünnepen.


A magyar nemzeti ünnep alkalmából üzent Florin Cîţu miniszterelnök

Üzenetet tett közzé Florin Cîţu miniszterelnök a magyar nemzeti ünnep alkalmából.

‘Március 15. a magyarok ünnepe, a Romániában élő magyar közösség legfontosabb ünnepe. Kultúránkban és hagyományainkban különbözünk, de ezek a különbségek nem választanak el bennünket, nem vagyunk vetélytársak, éppen ellenkezőleg, egységesnek kell lennünk a sokszínűségben, erősebbekké és bölcsebbekké kell válnunk, együtt kell építkeznünk, értékeket kell teremtenünk. A különbségek megértése és a másik értékeinek értékelése hozzájárul egymás megismeréséhez, és ezzel együtt egy harmonikus együttéléshez’ – írja a kormányfő.
citu_mar15‘Ma a Romániában élő magyar közösséget ünnepeljük, de a békés együttélést is, amelyet az elmúlt évtizedekben fejlesztettünk ki. Március 15-e egy jó alkalom arra, hogy a jövő felé forduljunk. Itt az ideje, hogy megalapozzunk egy közös jövőt, hogy közösen fejlesszük ezt az országot. Meggyőződésem, hogy csak együtt teremthetjük meg azt az országot, amelyben élni szeretnénk.

Az elmúlt évben mindannyian sok, eddig példátlan megpróbáltatáson mentünk keresztül. A világjárvány megtanított arra, mennyire fontos, hogy megbízható partnereid legyenek, és ezt a pillanatot közösen fogjuk átvészelni. Erőfeszítéseink és áldozataink egy jobb jövőt, és egy mindenki számára jobb életet hoznak majd el.

Kedves magyar nemzetiségű polgártársaim, ünnepük alkalmából a legjobbakat kívánom Önöknek. Isten éltessen minden romániai magyart!’ – olvasható Florin Cîţu ünnepi üzenetében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: