A medvék a temetőben is garázdálkodnak

Borboly Csaba ismét sürgette a kilövési engedélyek kiadását

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke ismét sürgette a kilövési engedélyek kiadását az emberre veszélyes medvékre. 

Borboly a környezetvédelmi miniszterhez írt leveléhez több fotót mellékelt, amelyen az látszik, hogy a medvék szétverték egy tusnádfürdői sírra a halottak napja alkalmából elhelyezett virágokat és gyertyákat. 

temetoi_medve1“Megengedhetetlen, ami Tusnádfürdőn történik. A temető az áhítat és az emlékezés helye. A helyiek jogosan vannak felháborodva, hogy a medvék a temetőben is garázdálkodnak. Kérem, hogy intézkedjék a kilövési engedélyek ügyében. Idén 15 alkalommal támadt emberre a medve, de csak hat kilövési engedélyt hagytak jóvá. Kimutatásunk szerint Hargita megyében 70 olyan medve van, amely közvetlen veszélyt jelent az emberekre’ -írja levelében Borboly Csaba. 

Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi hatóság elnöke az AGERPRES hírügynökségnek elmondta: a megye 18 vadásztársaságából 12 folyamodott a minisztériumhoz és összesen 73 medve és 12 farkas a kilövésének engedélyezését kérték. 

Domokos szerint az éve elejétől Hargita megyében 344 alkalommal regisztráltak vadak által okozott kárt, ennek 80 százalékát medvék, 15 százalékát farkasok, a többit más vadállatok követték el. 

Gheorghe Suciunak, a Hargita megyei csendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint idén 27 alkalommal jelezték a 112-es egységes hívószámon medve jelenlétét különböző ember által lakott helyen. 

Ezek közül kilenc esetben találták ott és űzték el a kivonuló csendőrök a medvét, a többi esetben az állatok már korábban elmentek. 

2017-ben számos medvetámadást regisztráltak, ezeknek jelentős részében kár keletkezett termékben, vagy háziállatokat sebesítettek meg vagy öltek meg a medvék. 

A Hargita, Kovászna és Brassó megyei hatóságok, közbirtokosságok, vadásztársaságok és gazdák képviselői júliusban a minisztérium előtt tiltakoztak és kérték, hogy adjanak beavatkozási kvótát az emberre veszélyes vadak kilövésére.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: