A megszokottnál melegebb időjárás és szárazság várható a nyáron

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) előrejelzése

A megszokottnál melegebb időjárás és szárazság várható júniusban, júliusban és augusztusban, főként az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéiben – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) előrejelzéséből.

Júniusban a többéves átlagnak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók. A nyár első hónapjában Olténiában és Munténiában 22 Celsius-fokos átlaghőmérséklet is lehet, a Bánságban, Dobrudzsában és Moldovában 21, míg Máramarosban és Erdélyben valamivel alacsonyabb, 19 Celsius-fokos átlaghőmérsékletre kell számítani.

Júniusban Munténiában négyzetméterenként átlagosan 111 liter csapadékra van esély, a Bánságban 107 l/négyzetméter , Erdélyben 106 l/négyzetméter várható. A legkevesebb eső Dobrudzsában fog esni, átlagosan 60 l/négyzetméter.

Júliusban a sokévi átlaghőmérsékletnél melegebbre kell számítani főként az ország déli, délkeleti és keleti részein. Munténiában és Olténiában 24 Celsius-fok lehet az átlag, miközben a sokéves átlag 20,2 Celsius-fok. Erdélyben és Máramarosban az átlag alatti, 17 és 21 fok közötti hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok.

Júliusban átlagosan 102 liter/négyzetméter csapadékra van esély Munténiában és Máramarosban, 100 l/négyzetméter várható Erdélyben és Olténiában, Dobrudzsában átlagosan 59 l/négyzetméter fog esni.

Augusztusban a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékleti értékekre számíthatunk. Az ország délkeleti, déli és nyugati részeit kivéve az időszaknak megfelelően alakul a levegő hőmérséklete. A hónap átlaghőmérséklete 19,7 Celsius-fok. Erdélyben 16-20 fok között alakul, Munténiában, Dobrudzsában, a Bánságban, Olténiában és Moldovában akár 23 fok is lehet az átlaghőmérséklet.

Míg az augusztusi átlagos csapadékmennyiség 64,7 liter/négyzetméter, Munténiában 95 l/négyzetméter csapadék is eshet, Dobrudzsában viszont 28-40 l/négyzetméter lehet az átlagos csapadékmennyiség.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: