A megyei tanács támogatása az önkormányzatoknak

Az áfavisszaosztásból kaptak támogatást a Hargita megyei önkormányzatok, a településeknek leosztott összegeket november 18-án ellenszavazat nélkül hagyta jóvá Hargita Megye Tanácsának testülete a Felsőboldogfalván megtartott rendkívüli ülésen.

Borboly Csaba megyeelnök a rendkívüli tanácsülésen hangsúlyozta: a keveset úgy kellett elosztani, hogy oda kerüljön pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá. Fontos az egymásra figyelés, a kistelepüléseken is élhető körülményeket kell biztosítani. A most kiutalt támogatásokat célzottan, a beérkezett igénylések alapos megvizsgálásával döntötte el a megyei tanács, mondta a megyeelnök, amikor szemelőtt tartották, hogy a megye minden térségébe jusson anyagi segítség.

Hargita megye az egyetlen az országban, ahol a megyei tanács pályázat útján dönti el, hogy milyen beruházások kapnak támogatást az áfavisszaosztásból. Az önkormányzatok pályázati űrlapok kitöltésével igényelhetik a támogatást annak ismeretében, hogy milyen beruházások élveznek prioritást.

Támogatják a szakoktatást

Mint már korábban többször elhangzott, Hargita Megye Tanácsa kiemelten foglalkozik a szakoktatás fellendítésével. Ez alkalommal a dánfalvi tangazdaság kerítésének javítását 100 ezer lejjel támogatja a megyei tanács, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet iskola tangazdaság létrehozására 6000 lejt, a szaktanterem felszerelésére 40 ezer lejt kapott, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont tangazdasága szintén 40 ezer lejt

Biztonságunkért dolgoznak

Az élet védelme és a biztonság érdekében felbecsülhetetlen a tűzoltóalakulatok és az önkéntes tűzoltók munkája, a Hargita megyei csapatokat felszerelések beszerzésében, székhelyek kialakításával segíti a megyei tanács. A november 18-i rendkívüli tanácsülésen 10 ezer lejt szavaztak meg a csíkszentkirályi önkéntes tűzoltók épületének felszerelésére, a csíkmindszenti önkéntes tűzoltók 70 ezer lejt kaptak tűzoltóautó vásárlására. Csíkrákos 32 ezer lejt kapott garázs építésére a tűzoltóautó elhelyezésére. Csíkszentimrén az önkéntes tűzoltók 10 ezer lejt kaptak, a madéfalvi tűzoltószertár építését 25 ezer lejjel támogatja a megyei tanács. Bögöz község tűzoltófelszerelés vásárlására 15 ezer lejjel gazdagodott. A homoródalmási önkéntes tűzoltók felszerelésének megvásárlását 25 ezer lejjel segíti a megyei tanács. Kápolnás tűzoltóbázis építésére 55 ezer lejt kapott. Oroszhegyen a tűzoltószín fűtési rendszerének kalákában való elkészítését 10 ezer lejjel támogatja a megyei tanács. A zetelaki önkéntes tűzoltóknak felszerelésvásárlásra 30 ezer lejt szavaztak meg. Gyimesközéplok tűzoltóbázis építésére 80 ezer lejt kapott.

RendkTanacsules_2015nov18_3

Tanintézetek és közösségi terek rendbetétele

Az élhető körülmények biztosításának elengedhetetlen kelléke, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanulhassanak. De minden korosztálynak fontosak a közösségi terek, ahol az emberek találkozhatnak. A megyei tanács kaláka-programja keretében igyekszik ezek javítását, építését finanszírozni.

Ez alkalommal 90 ezer lejt kapott a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, Csíkszentkirály 15 ezer lejt kapott az óvoda tetőszerkezetének javítására, Csíkszentsimonnak 30 ezer lejt utaltak ki az Endes József Általános Iskola nyílászárócseréjére. Összesen 123 ezer lejt utaltak ki Csíkkozmás községnek, ebből útjavításokat, a lázárfalvi kultúrotthon javítását, és Kozmáson egy közösségi épület építését finanszírozzák. A jenőfalvi kultúrotthon felújításának befejezésére 70 ezer lejt különítettek el, Gyimesközéplok kultúrház berendezésére 30 ezer lejt kapott. Az újtusnádi kultúrotthon bővítését és átalakítását 100 ezer lejjel támogatják.

A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola felújítását 35 ezer lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa, a Tamási Áron Gimnázium munkálatait pedig 100 ezer lejjel.

A székelykeresztúri Molnár Istán Múzeum az alagsorának munkálataira 95 ezer lejt kapott.

A szentegyházi Gábor Áron Iskolaközpont étkezdéjének felújítására 45 ezer lejt különítettek el.

Bögözben a kultúrotthon tetőszerkezetének teljes felújítását 35 ezer lejjel finanszírozza a megyei tanács, Agyagfalván egy kiállítótér építését 100 ezer lejjel. A küsmödi közösségi ház teljes felújítására 40 ezer lejt különítettek el.

A fenyédi kultúrház felújítását 50 ezer lejjel, a lövétei Székely Mózes Általános Iskola fűtésrendszerének felújítását 50 ezer lejjel finanszírozza Hargita Megye Tanácsa. A korondi szakközépiskola fűtésrendszerét 20 ezer lejjel támogatják. Parajd összesen 80 ezer lejt kapott útjavításra, középület és műemlék épület javítására, illetve újabb középület kialakítására és felszerelésére. Bővítik a rugonfalvi iskola és a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola épületét, a munkálatokat összesen 120 214 lejjel támogatja a megyei tanács.

A kissolymosi kultúrotthon tetőszerkezetének és az épület külső, belső javítására 40 ezer lejt, a hidegkúti kultúrotthon tetőszerkezetének javítására 20 ezer lejt, a nagysolymosi kultúrotthon épületében a mosdó kialakítására 10 ezer lejt, a kissolymosi óvoda épületének javítására 15 ezer lejt kapott Románandrásfalva Önkormányzata. A székelyszenterzsébeti kultúrotthon korszerűsítésére 30 ezer lejt különítettek el. A homoródszentpéteri kultúrház mosdójának kialakítására 8000 lejt ad a megyei tanács.

A borszéki Zimmethausen Iskolaközpont területrendezésre 60 ezer lejt kapott. A gyergyóditrói iskola fejlesztésére 20 ezer lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa. A tekerőpataki kultúrotthon tetőszerkezetének és villanyhálózatának felújítását 10 ezer lejjel segíti a megyei tanács.  

A balánbányai Liviu Rebreanu Iskolaközpont 50 ezer lejt kapott. Újraépítik a korábban leégett kultúrotthont Lóvészen, a munkálatokra 100 ezer lejt ad a megyei tanács. Galócás a Dumitru Gafton Általános Iskola felújítására 50 ezer lejt kapott.

 Fiatalok itthon tartása

– Jelentős előrelépés, hogy a támogatásoknak köszönhetően az év végig számos megkezdett munkát be lehet fejezni, ezzel javul az életminőség, és nő az fiatalok itthon maradásának esélye, hiszen napjaink egyik legnagyobb problémája a fiatalok elvándorlása – fejtette ki Borboly Csaba.

Az élhető körülmények biztosítását szolgálja, hogy Nagygalambfalva az ANL-lakások körüli zöldövezet kialakítására 95 ezer lejt kapott. 90 ezer lejt utaltak ki a csíkszeredai Villanytelep utca felújítására. Csíkszentkirály 30 ezer lejt kapott palánk építésére a hokipályán, és ugyancsak 30 ezer lejt kápolnaépítésre. Csíkszentsimonnak 100 ezer lejt utaltak ki községi utak aszfaltozására. A csíkszentmihályi orvosi rendelő épületének fűtésrendszerére 30 ezer lejt utalt ki a megyei tanács. Karcfalva úthálózatának modernizálására 15 ezer lejt különítettek el. Csíkszentmárton 30 ezer lejt kapott a polgármesteri hivatal épületének feljavítására, 9000 lejt projekt finanszírozására, útjavításra 30 ezer lejt. Csíkszentimre 15 ezer lejt kapott a műemlék Henter-kúria kapujának javítására. A domokosi buszmegállók menedékének elhelyezésére 50 ezer lejt utaltak ki. Csíkmadaras község tartozás kifizetésére 190 ezer lejt kapott. Madéfalva tartozásának kiegyenlítését szintén finanszírozza a megyei tanács 45 ezer lejjel.

Farkaslaka útjavításra, járda kialakítására és területrendezésre a műfüves sportpálya körül 35 ezer lejt kapott. Fenyéden a DN13A jelzésű megyei út mellett a járdaépítést 100 ezer lejjel támogatja a megyei tanács. Járdák kialakítására Felsőboldogfalvának 100 ezer lejt, Máréfalvának 50 ezer lejt utaltak ki.

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel a székelydályai 133-as jelzésű megyei úton és a miklósfalvi 137A jelzésű megyei úton, amelyet összesen 27 ezer lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa. Korond a megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt keretében történő területvásárlásra 200 ezer lejt kapott. Oroszhegy fejlesztési stratégia elkészítésére 15 ezer lejt kapott. Szentábrahám az orvosi rendelő munkálataira 25 ezer lejt, a ravatalozó körüli kerítés elkészítésére szintén 25 ezer lejt kapott. A székelyszenterzsébeti orvosi rendelő felújításának befejezésére 10 ezer lejt különítettek el. Az abásfalvi híd javítására 45 ezer lejt.

Fabódék vásárlására 30 ezer lejt, famegmunkálási képzés fejlesztésére 9 252 lejt kapott Gyergyószentmiklós.

Városrendezési tervre 20 ezer lejt, hóágyú vásárlására 80 ezer lejt kapott Borszék. Gyergyóalfalu járdaépítésre 140 ezer lejt kapott. A gyergyóditrói piac felújítására 65 ezer lejt, a Szépdomb utcában járda kialakítására 35 ezer lejt. Gyergyócsomafalván a lakosság csatlakoztatását az új vízhálózatra 60 ezer lejjel, a község Leader-pályázat általi fejlesztését 35 ezer lejjel, az orvosi rendelő területrendezését 25 ezer lejjel, villámhárító szerelését a polgármesteri hivatal épületére 4000 lejjel támogatja a megyei tanács. Gyergyóremete erdei gyümölcsök és gombák feldolgozására alkalmas felszerelés megvásárlására 135 ezer lejt kapott. Szárhegynek ravatalozó építésére 9 500 lejt utaltak ki. A kilyénfalvi játszótér kialakítását 20 ezer lejjel segíti a megyei tanács.

Gyergyóvárhegy útjavításra 40 ezer lejt, Vasláb pedig villamosításra 60 ezer lejt kapott. 

Kérem ossza meg ismerőseivel: