A megyei tanácsokra bízták a háziállatok tetemének megsemmisítését

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bírálta a jogszabályt

Feltérképezi Hargita Megye Tanácsa, hogy az elhullott háziállatok tetemének megsemmisítésére vonatkozó rendelet alkalmazása kapcsán milyen igényeik vannak a helyi önkormányzatoknak. A probléma kezelése ugyanis a megyei tanácsok hatáskörébe tartozik a tavaly megjelent kormányrendelet szerint, amelynek a módszertanát idén januárban tették közzé.

Ennek kapcsán tartottak megbeszélést a csíkszeredai megyeházán június 13-án, kedden reggel polgármesterek és szakintézmények vezetői. Több változat is felmerült, hogy miként lenne gazdaságos, észszerű az állati tetemek elszállításának és megsemmisítésének rendszere. A rendelet szerint vagy egy szolgáltató céget bízhat meg a feladattal a megyei tanács, pályázat útján, vagy létrehozhat egy megyei közszolgálatot. Utóbbi változatot elvetették, mert mint megállapították, a jogszabályok nem teszik lehetővé.

A tanácskozáson jelen lévő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bírálta a jogszabályt, mivel kistérségenként hatékonyabb lenne az állati tetemek problémájának kezelése, az viszont rengeteg költséggel járna, például személyzetet kellene alkalmazni. Így viszont kénytelenek egyetlen, megyei szolgáltatást végző céget megbízni. A probléma megoldását „forrás és kigondolt törvényes eljárás nélkül a megyei tanácsok nyakába sózták”, jelentette ki Borboly Csaba.

Az a bajom a jogszabállyal, hogy ebben a formában teljesen alkalmazhatatlan, forrás és alaposan végiggondolt procedúra meghatározása nélkül. Lehet, érdemes lenne elvinni az összes állattetemet Bukarestbe, hogy azok, akik egy bukaresti irodából ekkora, önmagának ellentmondó és alkalmazhatatlan szabályrendszert alkotnak, oldják meg a gondot – mondta a megyei tanács elnöke. Hozzátette: természetesen nem akarja erre biztatni a gazdákat, de talán megérdemelnék a szabályt alkotó hivatalnokok meg azok a politikusok, akik egy ilyen rendeletet aláírnak.

Borboly Csaba szerint azért sürgős a kérdés rendezése, mivel jelen pillanatban a tetemek a legtöbb esetben a patakok partján hevernek szanaszét, vagy sebtében elásva fertőzik a környezetet.

Van egypár nagyobb cég, amely akár öt–tíz napot késéssel elszállítja azt a tetemet, amely már annyira oszlásnak indult, hogy szinte nincs, amit elvinni. Addig viszont, amíg a gazdák várnak a magas áron, kénye-kedve szerint szállító vállalkozásra, a tetem fertőzi az adott települést – fogalmazta meg kifogásait az elöljáró. – Ez a helyzet szinte hihetetlen, emellett a tej-kifli program lebonyolítása, az összes bajával együtt, maga a mennyország – állapította meg.

A megyei tanács a tervek szerint egy–másfél hónap múlva kiírja a pályázatot a szolgáltatásra, majd egy diszpécsert alkalmaz, aki az állati tetemekkel kapcsolatos bejelentéseket fogadja és továbbítja.

A probléma minél hatékonyabb kezelése a kisvágóhidak és kisfeldolgozók szempontjából is fontos, amelyek létrehozását a megyei tanács és az általa alapított vidékfejlesztési egyesület évek óta szorgalmazza, mondta el Márton István, az egyesület igazgatója.

Kérem ossza meg ismerőseivel: