A méhészek is élhetnek a pályázati lehetőségekkel

Méhésztalálkozót tartottak a Megyeházán

A Hargita Megyei Méhészegyesület február 4-én a csíkszeredai Megyeháza amfiteátrumában tartotta ez évi Méhésztalálkozóját, ahol Lázár Tibor, a megyei méhészegyesület elnöke köszöntötte a több mint száz méhészt.

Mehesztalalkozo Csikszeredaban (2)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében a helyi termékek többlet értékét emelte ki. Örömének adott hangot, hogy a jelenlévők között látta Sebestyén Csabát, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnökét, aki frissen megválasztott parlamenti képviselőként szívügyének tekinti a mezőgazdaság és a gazdák sorsát. Rámutatott arra is, hogy bár az elmúlt időszakban centralizálás történt a kormány részéről a megyei agrárkamara esetében, a megyei tanács nagyon szeretne több forrást fordítani a méhészek támogatására. Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynökségére komoly feladat vár, hogy tovább vigye az elmúlt években szépen fejlődő projekteket, példaként említve a Székely Gazdát, a vásárok szervezését, a kiállításokon való részvételt.

– Bárhol járok Európában találkozom az Önök termékeikkel, azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog, erre rá kell erősítenünk. Közösen kell keresnünk a megoldásokat, hogy tudjanak elmenni minél több helyre és közvetlen vevői köröket alakíthassanak ki – mondta a tanácselnök.

Mehesztalalkozo Csikszeredaban (3)

A Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesület pályázati kiírásai mellett a méhészek figyelmébe ajánlotta Borboly Csaba a megyei tanács több pályázati kiírását, ahova a méhészek is pályázhatnak: a kulturális kiírást, a népviseleti programot (a mézlovagrendek számára), valamint az ifjúsági kiírásban rejlő lehetőségeket ismertette. „Nagyon szeretném, ha a méhészetek megismerése élmény tudna lenni a gyerekek számára, akár bemutatók, vagy az Iskola másként program alkalmával” – fogalmazott Borboly Csaba. A pályázatok ismertetéséről készült videó megtekinthető a közösségi oldalon.

Végül a Székely termék védjegy kínálta lehetőségekről is szó esett, a megyeelnök ajánlotta, hogy aki még nem igényelte, az kérje a védjegyet az odaítélő bizottságtól.

Kérem ossza meg ismerőseivel: