A miniszterelnök a kormányülést követően fontos bejelentéseket tett

Meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet

Florin Cîţu miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette: meghosszabbították a veszélyhelyzetet Románia területén.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy a fertőzöttségi ráta új kiszámítási módját, amely a fertőzési gócokban regisztrált eseteket is figyelembe veszi, csak 14 nap múlva kezdik alkalmazni.

A kormányfő úgy vélekedett: az új számítási mód nem fog sokat változtatni a jelenlegi rátán, mert a kórházakban és az idősotthonokban – vagyis ott, ahol a legnagyobb a fertőzési gócpontok kialakulásának valószínűsége – már beoltották az embereket.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság szerdán úgy döntött, hogy február 12-étől ismét 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyeztet, valamint a SARS-CoV-2 vírus terjedését megfékező intézkedések hatályát.


Cîţu: Az egyetemisták 50%-os kedvezménnyel utazhatnak majd vasúton

Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott a szerdai kormányülést követően: az egyetemisták 50%-os kedvezménnyel utazhatnak majd vasúton.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 2017-ben vezette be az egyetemisták ingyenes vasúti szállítását, ezt most 50 százalékos kedvezményre módosítják – mondta a kormányfő, aki Európa más országainak gyakorlatával érvelt: Ausztriában például az egyetemi hallgatók 60%-os kedvezményben részesülnek, és ha csoportosan utaznak, akkor kísérőik ingyen utaznak. Bulgáriában a 26 éven aluli diákok 56%-ig terjedő kedvezményt, Csehországban a 18 és 26 év közötti diákok 75%-os, Horvátországban a hallgatók 50%-os, Észtországban és Finnországban 30%-os, Franciaországban 50%-os kedvezményt kapnak vasúti utazásra.

30 éves korig minden egyetemista ingyen utazhat Luxemburgban, Lengyelországban a 26 év alatti diákok és a 35 év alatti doktoranduszok számára 51%-os a kedvezmény, Magyarországon pedig 50% – sorolta a kormányfő.

Florin Cîţu hozzátette: a döntés nem vonatkozik az iskolásokra.


Cîţu: 2022-ben fogják kiadni azokat a vakációs utalványokat, amelyeket idén kellett volna

2022-ben fogják kiadni azokat a vakációs utalványokat, amelyeket idén kellett volna kibocsátani – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök azzal magyarázta ezt a döntést, hogy tavaly a vendéglátóipar nem működött, tehát a közalkalmazottak nem tudták felhasználni a vakációs jegyeket, amelyek egyébként ‘bérkiegészítőnek’ számítanak. A kormány meghosszabbította a 2019-ben és 2020-ban kibocsátott jegyek érvényességi idejét, így a számítások szerint a gazdaságban jelenleg közel 2,4 milliárd értékű, fel nem használt voucher van, amit idén el lehet költeni. Ez megtakarítást is jelent az állami büdzsének – fűzte hozzá.


Cîţu: A nyugdíjpont értéke 2022. január elsején fog nőni

A kormány szerdai ülésén első olvasatban tárgyalta azt a sürgősségi rendelettervezetet, amely több strukturális intézkedést – közöttük a nyugdíjpont értékének 2022. január elsején történő emelését – ír elő, mondta el Florin Cîţu miniszterelnök.

‘A kormányülésen első olvasatban tárgyaltuk a sürgősségi rendeletet, amelyben a strukturális költségek csökkentését elősegítő intézkedések szerepelnek” – nyilatkozta Cîţu a kormányülés végén, leszögezve, hogy a rendelet a véleményezés fázisában van, még nem fogadták el.

A nyugdíjpont emelését illetően Cîţu kifejtette, hogy a szociáldemokrata kormányzás idején kampányérdekből szeptemberre akarták időzíteni a növelést. Az általa vezetett kabinet ezen kíván most javítani, következésképpen 2022. január elsejétől emeli a nyugdíjpontot, ‘mint ahogy az eddig is történt’.


Cîţu: Nem fogjuk emelni az adókat, ez egy vörös vonal, amelyet nem lépünk át

A kormány nem tervez adóemelést – jelentette ki szerdán Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîţut arról kérdezték a kormányülést követően, mi a biztosíték rá, hogy az állami vállalatok átszervezésekor nem a hozzáértő alkalmazottakat fogják elbocsátani, megtartva a beprotezsáltakat, illetve, hogy nem kerül sor bizonyos tarifák megemelésére annak érdekében, hogy biztosítsák egyes vállalatok pénzügyi szükségleteit.

“Először is az általunk hozott intézkedések révén több pénz marad a magánszektorban, marad a vállalatoknál, az állampolgároknál. Az első pillanattól fogva azt mondtam, hogy nem emeljük az adókat, és nem fogjuk emelni az adókat. Ez egy vörös vonal, amelyet nem lépünk át, nem emeljük az adókat, tehát nem érinti az állampolgárokat és a magánvállalkozásokat sem’ – mondta Cîţu.

Az állami vállalatok reformja kapcsán úgy vélekedett: az, hogy kit bocsátanak el és kit nem, az átszervezési terv bemutatásakor derül majd ki, amelyet jóvá kell hagyniuk az illetékes hatóságoknak.

‘Nem növelhetjük évente a támogatásokat. Mondok egy példát: a mostani támogatások csaknem négyszer nagyobbak a 2017-es értéknél. Ezek a támogatások azért nőttek, mert nőttek a fizetések. Azt kérdezném önöktől és a román állampolgároktól: miközben az utóbbi négy évben duplájára nőttek a fizetések, úgy érzik, hogy a köztisztviselők teljesítménye is duplájára nőtt? Ha igen, megyünk tovább, de ha nem, akkor intézkednünk kell’ – fogalmazott a kormányfő.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: