A miniszterelnökhöz fordult a megyei testület a medveproblémával

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Határozatával Hargita Megye Tanácsa elfogadta a július 7-i, csütörtöki rendkívüli ülésén azt a Dacian Cioloș miniszterelnöknek írt levelet, amelyet Borboly Csaba megyeelnök kezdeményezett, és a medveproblémára hívja fel a kormányfő figyelmét. A levélben rámutatnak arra, hogy az európai szabályozás nincs összhangban a sajátos romániai viszonyokkal, ami a medvekérdést illeti, és módosítani kellene a vonatkozó törvényeket, mert emberéletekről van szó, valamint vadkárokról. Az utóbbiak elleni védekezés jelentős anyagi megterhelést jelent a tulajdonosoknak, ezért a megtérítésükhöz külön állami alap szükséges. Dacian Cioloș támogatását kérik az emberéleteket veszélyeztető nagyvadak – elsősorban a medvék – kérdésének a rendezésében, oly módon, hogy lehetővé váljon a gyorsabb beavatkozás, illetve kárrendezés. A testület levelében hangsúlyozza, hogy ez nem csak Hargita megyei probléma, hiszen Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kovászna, Maros és Neamț megye is az előírtnál nagyobb számú medvepopulációval rendelkezik. A levélben foglalt egyik konkrét javaslat, hogy ha egy személy vadállat okozta sérülés nyomán munkaképtelenné válik, lehetőség legyen korai nyugdíjazásra vagy szociális juttatásra, valamint ingyenes kórházi kezelésre. Továbbá vadkár esetén a tulajdonos közvetlenül fordulhasson kárfelmérő szakemberhez, és annak jelentése alapján, a polgármester láttamozásával együtt, továbbíthassák a kártérítési igényt a központi hatóságnak vagy az adott vadászterület kezelőjének, és a kérelmet elfogadható határidőn belül bírálják el. (A teljes dokumentum elérhető itt:
http://hargitamegye.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/07_07_Propunere_DauneCauzateUrsi.pdf
A témában bővebb információ található a hargitamegye.ro/vadkarok és a https://www.facebook.com/vadkarok oldalon.)

Borboly Csaba a szavazás előtt elmondta, hogy az elmúlt időszakban Hargita Megye Tanácsa sokat foglalkozott a kérdéssel, őmaga is a Régiók Bizottsága tagjaként, és a brüsszeli illetékes főigazgatóság jelezte, hogy Romániának sokkal nagyobb a mozgástere a kérdésben, mint amennyit kihasznál. A megyeelnök rámutatott, hogy a korábbinak a négyszeresére nőtt a Hargita megyei medvepopuláció, a problémát pedig kezelni kell. (Az erről szóló hír elérhető itt: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/brusszeli-elorelepes-medveugyben/)

A rendkívüli ülésen 25 ezer lej előirányozásáról is szavaztak Felsőboldogfalva község számára, az ócfalvi árvízkárok rendezésére, ám a pénzt csak azt követően tudják kiutalni, hogy a helyi önkormányzat elküldi a készenléti felügyelőség (ISU) igazolását.

Kérem ossza meg ismerőseivel: