A MOL Románia 11-dik alkalommal hirdette meg a Gyermekgyógyító programot

400.000 lej civil szervezeteknek élmény- és művészetterápiás foglalkozásokra


A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító újabb kiírását. 400.000 lej civil szervezeteknek élmény- és művészetterápiás foglalkozásokra

 

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító Program 11. kiírását. A különleges igényű gyermekek számára élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat szervező civil szervezetek egy hónapig pályázhatnak. A támogatási alap 400.000 lej. Az idéntől kezdődően a pályázatokat online lehet benyújtani 2019. október 12-ig.

Az új kiírás meghirdetésére a Nagyváradi Emanuel Egyetemen került sor. Az esemény kezdetén a résztvevők megnézték a Piroska és a farkas drámaterápiás előadást, amelyet a Botoșani-i Down Activ Moldova Egyesület szervezésében megvalósult Terápia színházzal, művészettel és színekkel című pályázat kedvezményezettjei vittek színre. A továbbiakban az előző évben nyertes húsz egyesület ismertette a 2018. december és 2019. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit.

A kilenc hónap során több mint 650 beteg és fogyatékkal élő gyermek részesült játék- és drámaterápiás foglalkozásokban, gyermekpszichodrámás elemekkel és szerepjátékokkal gazdagított emocionális terápiában, meseterápiában, állatasszisztált terápiákban, művészetterápiákban (például asszisztív technológiákkal alkalmazott zeneterápia, rajz, festészet, modellezés, digitális technológiák – virtuális valóság, rajzfilmkészítés), illetve szabadtéri és vízben zajló foglalkozások során alkalmazott élményterápiákban. A terápiás foglalkozások célja az érintett gyermekek és családjaik életminőségének javítása volt.

Ugyanebben az időszakban volt az egyetlen országos lovasterápiás verseny, a IV. MOL Gyermekgyógyító Kupa, amelyet a MOL Gyermekgyógyító többszörös támogatottja, nagyenyedi Hip-Tep Egyesület szervezett. A verseny fontos szerepet tölt be a fogyatékkal élő gyermekek integrációjában.

„A program révén finanszírozott civil szervezetek kiváló szakembereivel történő együttműködésben közvetlenül hozzájárulunk a nehézségekkel küzdő gyermekek és hozzátartozóik életminőségének javításához, és ugyanakkor sikerül az orvosi ellátás minőségének javítását szolgáló konkrét segítségnyújtási lehetőségeket azonosítani. Megtiszteltetés számunkra, hogy a kicsik mellett lehetünk akkor, amikor a legnagyobb segítségre van szükségük, és egyben olyan tapasztalat is, amely lelkileg átalakít. Mindig mélyen meghatódunk, amikor megismerkedünk az előző kiírások kedvezményezettjeivel, megismerjük a történetüket, és azt, hogy miként volt segítségükre a MOL Gyermekgyógyító. Türelmetlenül várjuk az új pályázatokat, amelyeknek a megvalósításához hozzá akarunk járulni. A MOL Románia a továbbiakban is, mint mindig, a közösség hűséges partnere marad.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója. 

Camelia Ene - CEO MOL Románia (J); Weisz Erika - HorsEmotion (K); András Imre - A Közösségért Alapítvány (B)

Camelia Ene – CEO MOL Románia (J); Weisz Erika – HorsEmotion (K); András Imre – A Közösségért Alapítvány (B)

A hatodik alkalommal kiosztott MOL Gyermekgyógyító díjat a temesvári HorsEmotion Egyesület vehette át, a 2018. évi, 10. kiírás során legjobban megvalósított pályázatért. A Veled minden csupa izgalom című pályázat két külön tevékenységet foglalt magába, összesen húsz gyermek részére. A Temesvári Gyermek Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban nevelkedő tíz kedvezményezett lovasterápiás- és más szabadidős tevékenységekben részesült, amelyek segítették pszichomotoros fejlődésüket és szociális integrációjukat. További tíz kedvezményezett, akik a Rudolf Walther Gyermekfaluban nevelkednek, részesei voltak egy olyan élményterápiás rehabilitációs programnak, melyet az elhagyás traumáját elszenvedett gyermekek részére dolgoztak ki. A program során az érzelmek felismerését és megfelelő kezelését, empátiás készségeik és felelősségtudatuk fejlesztését, valamint a csapatban való együttműködést tanították a fiataloknak. A HorsEmotion Egyesület 2013 és 2019 között hat alkalommal részesült támogatásban a MOL Gyermekgyógyító programban.

A MOL Gyermekgyógyító Díj 25.000 lej, vagyis egy teljes pályázati támogatás összege, továbbá a díjazott szervezet jogosultságot nyer arra is, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

Ez az első kiírás, amelyre online lehet pályázni. A pályázóknak regisztrálniuk kell A Közösségért Alapítvány honlapján www.kozossegert.ro és létre kell hozniuk egy személyes fiókot a pályázat beküldéséhez. Az érdeklődőknek javasoljuk, hogy idejében regisztráljanak és, amennyiben nehézségekbe ütköznek, keressenek bennünket. Munkatársaink készséggel segítenek, minden szükséges információt megadnak az érdeklődőknek, pályázóknak”. – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2019. december és 2020. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. Az online pályázatok beküldési határideje 2019. október 12. A program előző tíz kiírása során a MOL Románia 3.203.000 lej értékben támogatott 190 nyertes pályázatot, több mint 11.000 érintett gyermek részére.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program tájékoztatója elérhető a www.kozossegert.ro és a www.molromania.ro honlapokon. Regisztrálni és pályázni a www.kozossegert.ro honlapon lehet.

Kérem ossza meg ismerőseivel: