A MOL Románia kilencedik alkalommal hirdeti meg a Gyermekgyógyító programot

400.000 lejre emelte a támogatási alapot

Plakat-2017-HUA MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 400.000 lejre emelt támogatási alappal hirdette meg a kilencedik MOL Gyermekgyógyító programot. Egy pályázó szervezet által elnyerhető maximális összeg 20.000 lejről 25.000 lejre emelkedett. A program olyan civil szervezeteknek nyújt támogatást, amelyek beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek számára tartanak élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat. A Gyermekgyógyító program 9. kiírására 2017. október 26-ig lehet benyújtani pályázatot.

A 2017-es MOL Gyermekgyógyító program meghirdetésére Kolozsváron, a Sétatéri Kaszinó épületében került sor. A rendezvényen az előző évben nyertes 19 egyesület bemutatta a 2016. december és 2017. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit.

Kilenc hónapon keresztül több mint 870 sajátos nevelési igényű gyermek részesült művészetterápiákban, tánc- és mozgásterápiában, drámaterápiában, valamint agyag és egyéb, szerves anyagok megmunkálása révén, művészetterápiás elemekkel gazdagított foglalkozásterápiában.

A megvalósított pályázatokban alkalmaztak állatasszisztált terápiákat is, hidroterápiát, valamint emocionális terápiákat – mesékkel és szociális történetekkel, játékterápiával, bábozással.

Az alkalmazott terápiák hozzájárultak a gyermekek és családjaik életminőségének javításához.

A rendezvényen bemutatkozott az ország egyetlen olyan központja, amely ritka betegségekkel foglalkozik. A zilahi NoRo központ korábban két alkalommal részesült a MOL Gyermekgyógyító támogatásában.

„A pályázatokat elbíráló zsűri, valamint a kiértékelésbe bevont szakemberek igényessége hozzájárult a terápiák minőségének emeléséhez. Az elmúlt néhány év alatt a program látványosan fejlődött: míg az első kiírás alkalmával megfelelő színvonalú pályázatok hiányában a zsűri nem javasolta a támogatási alap teljes felhasználását, az utóbbi néhány évben számos kiváló pályázat érkezett, melyeknek csak egy része juthatott támogatáshoz. Ezért is tartottuk fontosnak a támogatási alap növelését abban a programunkban, amely a speciális nevelési igényű gyermekek ügyét képviseli, folyamatosan figyelve azon közösségek életére, ahol tevékenységünk zajlik” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2016-os MOL Gyermekgyógyító díjat a Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány vette át, a 8. kiírás során legjobban megvalósított pályázatért. „Az életed megváltoztatta a világot: pszicho-szociális program a legrövidebb életű gyermekek és hozzátartozóik részére” című pályázat célja a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és hozzátartozóik életminőségének javítása a szorongás csökkentésére és a betegség okozta stressz kezelésére adaptált program segítségével. A Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány2012 és 2016 között öt alkalommal részesült a MOL Gyermekgyógyító program támogatásában.

Mol_FPC_small_DSC08761

A díjazott szervezet teljes pályázati támogatást nyert 25.000 lej értékben, továbbá jogosulttá vált arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„Az elmúlt nyolc év során összesen 840 pályázat érkezett, és ezekből 146 részesült támogatásban. A tervezett terápiás foglalkozások lebonyolítására a támogatást előre biztosítja az alapítvány. Munkatársaink egész évben az érdeklődők és a pályázó egyesületek rendelkezésére állnak és felvilágosítással szolgálnak minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2017. december és 2018. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2017. október 26. A támogatások összértéke 400.000 lej. A program előző nyolc kiírása során a MOL Románia 2.418.000 lej értékben nyújtott támogatást a 146 nyertes pályázatban részt vevő, közel 10.000 gyermek részére.

A MOL Románia Gyermekgyógyító programját A Közösségért Alapítvánnyal együttműködésben szervezi. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.

Kérem ossza meg ismerőseivel: