A MOL Románia nyolcadik alkalommal hirdeti meg Gyermekgyógyító Programját

A pályázatok benyújtásának határideje 2016. október 30.

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány nyolcadik alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Programot, mely olyan civil szervezeteknek nyújt támogatást, amelyek fogyatékkal élő gyermekek számára szerveznek élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat. A 300.000 lej összértékű támogatásra 2016. október 30-ig lehet pályázni.

A 2016-os MOL Gyermekgyógyító program meghirdetésére a temesvári Victor Babeș Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem dísztermében került sor. A rendezvény keretében az előző évben nyertes 17 egyesület bemutatta a megvalósított pályázatok eredményeit.

gyermekgyogyito„Megtisztelő és örömteli számunkra azon civil szervezetekkel együttműködni, amelyek az utóbbi hét év során partnereink voltak. Ezek az egyesületek kiváló szakembereket és terapeutákat vonnak be a MOL Gyermekgyógyító Programban részt vevő bátor gyermekek terápiás foglalkozásaiba. A civil szervezetek elhivatottsága és a gyermekekhez való nagylelkű hozzáállása is mutatják, hogy hét évvel ezelőtt megfelelő döntés volt ezen ügy mellé állni. Az egyes esetekben elért jelentős klinikai eredmények mellett a terápiás foglalkozások kedvező hatása gyakran nemcsak az egész családra, hanem az érintett közösségekre is kiterjed.” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2015-ös MOL Gyermekgyógyító Díjat a bukaresti Audiosofia Egyesület vette át a hetedik kiírás során megvalósított legsikeresebb pályázatért. Az Álarcok körtánca elnevezésű pályázat szakszerűsége mellett a zsűri értékelte az egyesület együttműködését a programban részt vevő más szervezetekkel, illetve a pályázat bemutatását az Európai Drámaterápiás Konferencián.

A MOL Gyermekgyógyító Díjjal az Audiosofia Egyesület teljes pályázati támogatást –  20.000 lejt – nyert, továbbá jogosulttá vált arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„A bukaresti Audiosofia Egyesület pályázatát a temesvári Barátság Vitorlása Egyesület és a nagyszebeni Hallgasd az Életet Egyesület közreműködésével valósította meg, míg a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület, a temesvári HorsEmotion Egyesület és a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány együttműködtek a lovasterápiás tevékenységek megszervezésében. Programunk révén így járulunk hozzá a művészeti- és élményterápiával foglalkozó civil szervezetek közötti szakmai kapcsolatok ápolásához.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legtöbb 20.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2016. december és 2017. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2016. október 30. A támogatások összértéke 300.000 lej. A program előző hét kiírása során a támogatások értéke meghaladta a 2.095.000 lejt, amely a 129 nyertes pályázatban részt vevő 9.000-nél több gyermek számára jelentett segítséget.

A MOL Románia Gyermekgyógyító Programját A Közösségért Alapítvánnyal együttműködésben szervezi. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.


A MOL Gyermekgyógyító Programban megvalósított pályázatokról (2016)

mol_gyerekgyogyito_magyar_szinesA MOL Gyermekgyógyító Program keretében finanszírozott civil szervezetek 2015. december és 2016. augusztus között élmény- és művészetterápiás foglalkozásokat szerveztek speciális igényű gyermekek számára. Szenzoros integrációs terápiát Margittán, Galacon és Sepsiszentgyörgyön szerveztek; lovasterápiás tevékenységet pedig Nagyenyeden, Temesváron és Gyergyószentmiklóson. Egy hidroterápiás pályázatot Kolozsváron valósítottak meg, míg játékterápiás tevékenységeket Nagyváradon, Kolozsváron, Kézdivásárhelyen és Luncaniban (Bákó) szerveztek beteg gyermekeknek. Zeneterápiás foglalkozások Temesváron és Kolozsváron voltak, Bukarestben vak gyermekek részesültek táncterápiában. Jászvásáron kerámiaműhelyt hoztak létre, Temesváron gyermekkori trauma áldozatai részesültek élményterápiában. Bukaresti és temesvári hallássérült gyermekek drámaterápiás foglalkozásokon vettek részt, és Csíkszentmártonban (Hargita) a korai fejlesztés részeként kombinált terápiákat alkalmaztak.

A bukaresti Audiosofia Egyesület, a temesvári Barátság Vitorlása Egyesület (Asociația Corabia Prieteniei), valamint a nagyszebeni Hallgasd az Életet Egyesület (Asociația Ascultă Viața!) által szervezett játék- és drámaterápiás tevékenységek több mint kétszáz gyermeket érintettek. A többségében kochleáris implantátummal vagy más hallássérüléssel diagnosztizált gyermek a terápiák során gyakorolta a fájdalmas érzések kifejezését, új erőforrásokat fedeztek fel, és túlléptek egyes belső korlátjaikon. Egy kisebb csoport rövid előadással lépett fel az Európai Drámaterápiás Konferencia szakközönsége előtt. A Hallgasd az Életet Egyesület a támogatásból Jászvásáron kerámiaműhelyt hozott létre a Vasile Pavelcu Speciális Szakközépiskolában.

A kolozsvári Kozmutza Flóra Egyesület második alkalommal nyert támogatást hidroterápiás pályázat lebonyolításához. A fejlesztő foglalkozások eredményeként a célcsoport húsz, fogyatékkal élő tanulója elsajátította az úszás alapelemeit, fejlesztette egyensúlyérzékét és motrikus készségeit, magasabb önállósági szintet érve el a vízben, illetve a mindennapi feladatok elvégzésében.

A temesvári A Traumakutatás és Beavatkozás Romániai Egyesülete (Asociația Română pentru Studiu și Intervenție în Traumă) az országban egyedülálló pályázatot valósított meg, amely tizenöt, traumát szenvedett gyermek életminőségének javítását célozta, a traumakutatás legfrissebb eredményeinek és eszközeinek alkalmazásával.

Több városban szerveztek játékterápiás foglalkozásokat életveszélyes betegségben szenvedő gyermekek részére. A nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány, valamint a kolozsvári székhelyű Little People Egyesület kórházba beutalt gyermekeknek és – alkalmanként – hozzátartozóiknak nyújtott érzelmi támaszt, szolgált felvilágosításokkal az orvosi beavatkozásokra vonatkozóan, és játékterápiával enyhítette a megterhelő kórházi napokat. A bákói Fény Egyesület (Asociația Lumina) munkatársai a Luncani-i Hospice Casa Albert gondozásában levő tizenhét gyermeknek szerveztek játékterápiás tevékenységeket.

Zeneterápiás foglalkozások Temes és Kolozs megyében zajlottak. A temesvári Reménység Fejlesztő Alapítvány (Fundația de Abilitare Speranța) pályázata harminckét, fogyatékkal élő gyermeknek segített nyelvi és motrikus készségeik fejlesztésében, türelmük és önbizalmuk növelésében. A kolozsvári székhelyű Erdélyi Autista Egyesület (Asociația Autism Transilvania) harminc autista gyermek számára biztosított Tomatis módszerű zeneterápiás tevékenységet.

Csíkszentmártonban (Hargita) és Kézdivásárhelyen kombinált terápiákkal járultak hozzá a környékbeli gyermekek életminőségének javításához. A Prosperitas Vitae Egyesület rendszeres korai fejlesztő tevékenységét zeneterápiával, hidroterápiával és lovasterápiával egészítették ki, a Bóbita Egyesület szakemberei pedig pszichoszomatikus zavarokkal küzdő gyermekeknek biztosítottak csoportos élményterápiát, illetve tábort és szerveztek számukra.

Nagy sikerrel zajlottak lovasterápiás foglalkozások Temesváron, ahol a HorsEmotion Egyesület tíz, intézményben nevelkedett gyermek életminőségének javítását valósította meg. Hasonló sikereket ért el a négylábú barátok segítségével a Hip-Tep Egyesület Nagyenyeden, valamint a Salvator Alapítvány Gyergyószentmiklóson, ahol a személyre szabott foglalkozások tizennégy, illetve tizenöt gyermeket érintettek.

A bukaresti Tandem Egyesület táncterápiás és testi tudatosságot fejlesztő foglalkozásokat szervezett húsz vak gyermek részére, akik egy külföldi szakember bevonásával motrikus koordinációjukat fejlesztették, egy magasabb önállósági szintet értek el, illetve megnőtt érdeklődésük a nyílt terek felfedezése iránt.

Szenzoros integrációs terápiát végeztek Kovászna, Bihar és Galac megyében. Margittán és Sepsiszentgyörgyön multiszenzoriális kabinet berendezésére nyert támogatást az Elim Keresztény Alapítvány (Fundația Creștină Elim) és a Help Egyesület, Galacon pedig a Gyermekszív Alapítvány (Fundația Inimă de Copil) gondozásában levő, fogyatékkal élő gyermekek fejlesztő foglalkozásokon vettek részt a már meglévő infrastruktúra felhasználásával.

img_0201-k

A csoportképen annak a 17 szervezetnek a képviselői vannak, amelyek résztvettek a rendezvényen és bemutatták az előző kiírásban nyertes pályázataik eredményeit

1. Lumina Egyesület, Luncani, Bákó – Mara Matei
2. Autism Transilvania Egyesület, Kolozsvár – Nicoleta Niste, Savencu Adelina
3. Tandem Egyesület, Bukarest – Andreia Bruckner
4. Reménység Fejlesztő Alapítvány (Fundația de Abilitare Speranța), Temesvár – Sebastian Bilanin, Monica Rotaru
5. Kozmutza Flóra Egyesület, Kolozsvár –Apró Rozália
6. Hallgasd az Életet! Egyesület (Ascultă Viața!) Nagyszeben – Camelia Oana Radu, Maria Hârtopeanu (Vasile Pavelcu Speciális Szaközépiskola Jászvásár / Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași)
7. Help Egyesület, Sepsiszentgyörgy –Czinczok Orsolya, Bereczki Zsuzsa
8. Audiosofia Egyesület, Bukarest – Magda Cernea
9. Salvator Alapítvány, Gyergyószentmiklós –Gáll Katalin
10. Együtt Látunk Egyesület (Asociația Vedem Împreună), Nagyszeben – Liviu Ittu (Az 5. kiírásban /2013/ támogatott pályázat)
11. Hospice Emanuel Alapítvány, Nagyvárad – Marinela Murg
12. Bóbita Egyesület, Kézdivásárhely –Orbán Imola, László Ágnes
13. Gyermekszív Alapítvány (Fundația Inimă de Copil), Galac – Iuliana Józsa
14. A Traumakutatás és Beavatkozás Romániai Egyesülete (Asociația Română pentru Studiu și Intervenție în Traumă – ARSIT), Temesvár – Anca Sabău
15. HorsEmotion Egyesület, Temesvár – Erika Weisz
16. A Barátság Vitorlása Egyesület (Asociația Corabia Prieteniei), Temesvár – Roxana Pătru
17. Little People Egyesület, Kolozsvár – Laura Răducan
18. Hip-Tep Egyesület, Nagyenyed –Balogh Csilla

Kérem ossza meg ismerőseivel: