A munkaerő-piaci kereslethez igazítják a szakképzést

    Felmérést készít Hargita Megye Tanácsa – más intézményekkel-szervezetekkel partnerségben – arról, milyen szakképzett munkaerőre van szükségük a Hargita megyei munkaadóknak. A cél az, hogy a kérdőívek eredménye alapján a Hargita Megyei Tanfelügyelőség tervezni tudjon a 2016–17-es tanévre.
    A konkrét cselekvés ideje van, az első lépések közé tartozik ez a felmérés, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
    – Többször hangoztattam már, hogy a fiatalok elvándorlásának problémájára az egyik megoldás a munkahelyteremtés, ehhez pedig a munkaerő-piaci kereslethez igazodó szakképzésre van szükség. Bár a megyei tanácsok hatásköre korlátozott e téren, szerepet vállalunk a szakképzés erősítésének folyamatában – jelentette ki a megyeelnök.
    Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő örül, hogy ebben a felmérésben partner Hargita Megye Tanácsa, és segít bevonni a vállalkozókat a probléma kezelésébe.
    – A felmérés válaszadóinak igényei alapján meg fogjuk vizsgálni, hogy a jövő ősszel kezdődő tanévre mit érdemes tervezni, milyen szakmákra van szükség, miben van/lesz kereseti lehetőség – nyilatkozta a főtanfelügyelő.
    A felmérést a megyei tanács befektetésvonzási irodája koordinálja. Barabás Csaba irodavezető elmondta, fontos az iskolaigazgatók és a szülők bevonása is, hogy a jövő tanévtől közösen tudjanak változtatni ott, ahol kell, és ahol lehet, a felmérés eredményei alapján.
    – A felmérés nem sokat ér, ha nem követik tettek. Van egy konkrét elképzelésünk arról, hogy mit teszünk utána közösen azokkal a szervezetekkel és intézményekkel, amelyek jelezték, hogy számíthatunk rájuk ebben a kérdésben – fogalmazott az irodavezető.
    A kutatásban a megyei tanács vezetőségén és testületi tagjain, illetve a tanfelügyelőségen kívül partner a Hargita Megyei Kereskedelmi Kamara, a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR), a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM), a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE), a gyergyói ARBOR Vállalkozók Szövetsége, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), valamint a Kis- és Középvállalkozások Minisztériuma.

Kérem ossza meg ismerőseivel: