A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ programjavaslatai és felhívásai

Filmvetítések, fuvolakoncert, versmondók találkozója, gyermeknapi rendezvények, családi sportnapok, nyári kulturális fesztivál


Gyergyószentmiklóson a Székelyföldi Legendárium rajzfilmjei:

A Likaskő, A Rétyi Nyír, Babba Mária és A Táltos Asszony

plakat_A3_gyergyo-page-001A Székelyföldi Legendárium 2008-ban indult civil kezdeményezésként, azzal a céllal, hogy összegyűjtse és a gyerekek számára szerethető módon adja át Székelyföld szellemi kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit.

Eddig négy rajzfilm készült el a székelyudvarhelyi rajzfilmstúdióban: A Likaskő, A Rétyi Nyír mondája, a Babba Mária, a csíksomlyói kegyszobor legendája és a gyergyói Táltos Asszony. Ezeket mutatják be az alkotók május 18-án, csütörtökön délelőtt 10 órától a kisiskolásoknak, 12 órától az általános iskolás diákoknak a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

A vetítésre a belépés ingyenes, ellenben kötelező az előzetes helyfoglalás. Érdeklődni, helyet foglalni a 0266/361.992-es és a 0787/755.294-es telefonszámokon lehet.

***

A stáb küldetése

„Meggyőződésünk, hogy a legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe. Az a cél vezérel, hogy minél szélesebb körben megmutassuk, térségünk többet rejt a Drakula-legendánál: Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, szentnek legendája van.

A Székelyföldi Legendárium európai védett márka: szellemi örökségünket itthon és külföldön egyaránt népszerűsítjük, termékeinkkel támogatjuk a tanintézeteket, pedagógusokat és gyermekotthonokat. Eddigi céljainkat részben önerőből, részben támogatásokból valósítottuk meg, politikamentesen. Tevékenységünket szeretnénk önfenntartóvá tenni.” – olvasható a Székelyföldi Legendárium honlapján, a legendarium.ro-n.


Filmvetítés: Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumon

A Szent László király nyomait, a hozzá tartozó népi hiedelmeket és építészeti, művészeti értékeket feltáró ismeretterjesztő dokumentumfilmet május 18-án, csütörtökön este hét órától mutatják be a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

plakat_gyergyo2017

A Legendárium stábja Gyöngyössy János mérnök-grafikussal közösen járta be a legizgalmasabb helyszíneket. Gyöngyössy, az Élő Székelyföld Munkacsoport állandó munkatársa ezúttal narrátor is, de a produkció értékét tovább növeli a helyszínek vasparipával való megközelítése.


Fülep Márk fuvolaművész szólóestje

A Klassz–Tavasz Fesztivált Fülep Márk fuvolaművész koncertjével zárjuk május 21-én, vasárnap este hét órakor a gyergyószentmiklósi zsinagógában.

fulepmarkFülep Márk alapfokon Doma Istvánné, majd Cserfalviné Ferenczi Katalin, középfokon Rácz János, majd Siklósi Tamás növendékeként végezte zenei tanulmányait. Országos rajzpályázatot, népdaléneklési versenyeket nyert. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Pröhle Henriknél tanult, ahol 2000-ben Summa Cum Laude diplomázott. Tanulmányai során végig kísérte az a vezérelv, miszerint a nagyszerű és méltán világhírű hazai fuvolaművészektől el lehet sajátítani a fuvolaművészet fortélyait. Ezért kiemelt jelentőségűek a mesterkurzusok, közel negyvenen tanult: Bálint János, Csalog Benedek, Csetényi Gyula, Drahos Béla, Gyöngyössy Zoltán, Ittzés Gergely, Matuz István, Walter Auer, Mario Caroli, Michael – Martin Kofler, Alain Marion, Auréle Nicolet, Paula Robison, Yossi Arnheim stb. professzoroknál.

Játékával és munkásságával mindig komoly szakmai elismeréseket váltott ki. Artisjus-díjat (1998, 2008), háromszor Fischer Annie ösztöndíjat (2004, 2005, 2006) és Lajtha László-díjat (2008) kapott. Temesváron (2002) I. díjat és különdíjat nyert; Budapesten (2003) középdöntős volt. 2004-ben a Magyar Fuvolás Társaság elnökségi tagnak választotta.

A klasszikus fuvolairodalom teljes repertoárjának megszólaltatása mellett fontosnak tartja a magyar népzene hagyományának ápolását. Hangszerének lehetőségeit a különböző zenei stílusokban kutatja: a barokk díszítéstechnika, a modern megfúvási módok, improvizált kadenciák, népi hangszerek egyaránt foglalkoztatják. Koncertjein gyakran többféle fuvolán játszik, ő adta Magyarországon az első önálló altfuvola estet. Alkalmazza a körkörös légzéstechnikát. Fontosnak tartja a kortárs zenékre való nyitottságot, több szerző komponált számára művet. Aktív tagja az EAR Együttesnek és dolgozik a Marcato Együttessel. Műveket mutatott be Pierre Csillag, Dragony Tímea, Faragó Béla,Gyöngyössy Zoltán, Horváth Balázs, Bischer-Matyó Tamás, Pintér Gyula, Sugár Miklós zeneszerzők darabjaiból.

Az EAR Együttes „A magyar népi hangszerek az elektronikában” c. programja Sugár Mikós kezdeményezésére jött létre, amely Fülep Márk népi hangszereken való jártasságának a kortárs zene irányába és a zeneszerzők magyar népzene alkalmazására való buzdításával összhangra talált. A magyar népi hangszerekre való komponálás hosszú évek, különleges és egyedülálló kísérleteit vonja majd maga után.

Gyergyószentmiklósi koncertjének műsora:

FULEP MARK plakat TV1. Johann Sebastian BACH: a-moll partita BWV 1013

2. Anton STAMITZ: Rondo capriccioso

3. Karl Joachim ANDERSEN: G-dúr etűd

4. Niccolò PAGANINI: 5. caprice

5. Leonardo de LORENZO: Kadencia LISZT Ferenc 2. rapszódiájához

6. Claude DEBUSSY: Syrinx (1912)

7. BARTÓK Béla: Három csíkmegyei népdal (1907, Gyergyótekerőpatak: a száz éve gyűjtött népdalok)

8. OLÁH Tibor: Szólószonáta (90 éve született Oláh Tibor)

9. NÓGRÁDI Péter: Fuvallat

10. EÖTVÖS Péter: Cadenza

11. MAGYAR NÉPZENE népi fúvós hangszereken (Bartók Béla, Kodály Zoltán, Veress Sándor, Kallós Zoltán, Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán és mások gyűjtéseinek felhasználásával dunántúli, palóc, alföldi, gyimesi, moldvai népzene)

A koncertre a belépés ingyenes.

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Gyergyószentmiklósi Zsidó Hitközösség

Ízelítő:


GYERMEKNAP, CSODANAP

gyermeknap

XIX. Gyermeknapi Versmondók Találkozója

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ május 29-én, hétfőn megszervezi a hagyományos Gyermeknapi Versmondók Találkozóját. A rendezvényre közép- és nagycsoportos, illetve előkészítő és I–IV. osztályos gyerekeket várunk a Gyergyói-medencéből, csoportonként, osztályonként legfennebb két-két gyereket.

A korábbi években kortárs költők tollából szavaltak a gyerekek, tavaly medvés verssel készültek, ezúttal arra kérjük a szülőket, nevelőket, válasszanak olyan verset, mondókát, amelyik a kenyérről szól. Felhívásunkhoz mellékeltünk egy listát útmutató gyanánt, de bátran lehet másik verset választani.

kenyer

Jelentkezési határidő: 2017. május 24.,  14 óra

A rendezvény időpontja: középcsoportosoknak, nagycsoportosoknak május 29., hétfő 10 óra, előkészítő osztályosoknak, kisiskolásoknak 12 óra.

Helyszín: Gyergyószentmiklós, művelődési ház színházterme

Bővebb információk a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában kérhetők személyesen vagy a 0787/755.294 illetve a 0266/361.992-es telefonszámon munkanapokon 9 órától 15 óráig.


Felhívás kisiskolások részére

Június 1-jén, csütörtökön délelőtt 11 órától a művelődési ház melletti parkban sor kerül az immár hagyományos Hétpróbás összecsapás ügyességi vetélkedőre, ahol számítunk az Önök iskolájának diákjaira. Öt fős, fiú- és lánycsapatok jelentkezését várjuk. Az esélyegyenlőség okán mindenik csoport egy előkészítős, egy elsős, egy másodikos, egy harmadikos és egy negyedik osztályos kisdiákból kell álljon. Egy intézmény legfennebb két csapatot küldhet. Javasoljuk az egyenpólók viselését.

hetprobas6

Jelentkezési határidő: 2017. május 29.

Kérjük, küldjék el a gyerekek névsorát az info@gymk.ro e-mail címre.

Bővebb információk a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában kérhetők személyesen vagy a 0266/361.992-es, 0787/755.294-es telefonszámokon naponta 9 órától 15 óráig, illetve a info@gymk.ro e-mail címen.


Felhívás

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ június 1-jén megszervezi a Gyermeknap, csodanapot.

A gyermeknapi rendezvény keretében csütörtökön 13 órakor a művelődési ház előtti parkolóban futóbicikli, bicikli-, roller, görkorcsolya és gördeszka versenyt szervez, amelyre szeretettel várjuk az ovisokat, kis- és általános iskolás gyerekeket. Amennyiben lesz rá igény (kellő számú jelentkező), a gördeszka vetélkedőn több futamot indítunk a gördeszka típusa, mérete szerint. Lévén, többen jelezték, igény lenne futóversenyre is, idén meghirdetjük a gyereknapi futóversenyt, ugyancsak óvodásoknak, kis- és általános iskolásoknak.

bicikli2

Jelentkezni a helyszínen lehet, 11 órától.

Kérjük, a résztvevők hozzanak magukkal védőfelszerelést!


Felhívás

Felhívjuk mindazon árusok figyelmét, akik június 1-jén értékesíteni szeretnék termékeiket a gyermeknapi rendezvényen, mielőbb jelezzék szándékukat a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban, mivel a helyek száma korlátozott.


VI. Családi Sportnapok

Felhívás

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, köszönhetően a partnerek segítségének immár hatodik alkalommal szervezi meg a Családi sportnapokat. Június 5–11-én újra megméretnek a családok, baráti társaságok!

A tavaly meghirdetett vetélkedő elérte a célját, összehozta a részt vevő csapatokat, új barátságok köttettek, fociztak, kézilabdáztak, kosaraztak, floorballoztak, lábteniszeztek, teniszeztek, talajtornáztak, asztaliteniszeztek, aerobikoztak, utcai hokiztak, lovagoltak, játszottak, s a visszajelzések szerint jól érezték magukat.

archiv

A játékszabályok változatlanok: családok, 4–8 fős baráti társaságok jelentkezését várjuk, a feladat egyszerű, ki kell próbálni minél több sportágat. Az edzők minden esetben ismertetik a játékszabályokat, tartanak egy bemelegítő edzést, azonban nem a gólokat, a teljesítményt pontozzuk, hanem a részvételt. A próbákat életkortól függetlenül bárki teljesítheti. Maximális pontszám jár annak a csapatnak, amelyik teljes létszámmal érkezik, míg a kimaradás pontlevonással jár, a hiányzók számának függvényében. A benevezéskor kapott programfüzetben vezetjük a csapat pontszámait, szombaton pedig kihirdetjük, hogy 2017-ben kik bizonyultak a legsportosabbaknak.

Ha kipróbálnátok magatokat, jelentkezzetek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában munkanapokon 9 és 16 óra között vagy a rendezvény megnyitóját követően a helyszínen.


Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szívesen fogadja programjavaslataikat a július 6–9-én sorra kerülő Gyergyói Nyári Kulturális Fesztiválra. A rendezvény tervezett programja szerint július 8-án a Márton Áron utcában ezúttal századfordulós hangulatot teremtünk, békebeli étkekkel, italokkal, a kort idéző foglalkozással, előadássokkal.

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában június 15-ig várjuk a civil szervezetek, akár magánszemélyek pontosan megfogalmazott elképzeléseit, amelyet a szervezők bírálnak majd el.


kiadvanyok

Kérem ossza meg ismerőseivel: