A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés a harmadik sikerén van túl

A győzelem azt jelenti: kinyílt egy kapu!

2019. május 7-én, amikor A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése elindult, azért kértük az európai polgárok bizalmát, hogy a kezdeményezés sikerével megnyílhasson előttünk egy kapu egy új európai küzdőtérre. Ezt a bizalmat megkaptuk, és készen állunk a küzdelem folytatására.

2020. január 31-én a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés spanyolországi támogatóinak száma túllépte a 40500-at. Elmondhatjuk, hogy elméletileg minden feltétel teljesült ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen. A siker legutóbbi építőkockájáért köszönet illeti a Katalán Nemzetgyűlést (Assemblea Nacional Catalana), az Együtt Katalóniáért Koalíciót (Junts), a Katalán Köztársaság Tanácsát (Consell Per la República Catalana), a katalán Nyelvi Platformot (Plataforma per la Llengua), a Baszk Nemzeti Pártot (Euzko Alderdi Jeltzalea), az Elkötelezettség Galíciáért szervezetet (Compromiso por Galicia), személyesen Carles Puigdemontot és Erika Casajoanát, akikkel a szervezők folyamatosan együttműködtek. Spanyolországi sajtótermékekben megjelent írások, cikkek, hirdetések, a közösségi oldalakon terjesztett reklámok – külön köszönet Toró Attila grafikusnak – mind hozzájárultak a sikerhez. Legyőztünk egy akadályt, ám mértéktartásra intenénk mindenkit, hiszen további munka és feladatok állnak előttünk.

Ki kell azt is mondani, hogy a kezdeményezés sikere egy oszthatatlan erkölcsi tőkét jelent. Ennek az erkölcsi tőkének a tulajdonosa a székely nép, a székely autonómiatörekvést képviselő Székely Nemzeti Tanács és Európa különböző nemzeti régióiban élő szabadságszerető népek. Olyan, önálló állam nélküli nemzetek, amelyek úgy akarnak változtatni Európán, hogy ennek a változásnak ne legyenek vesztesei. A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés révén épp Európa hátrányosan megkülönböztetett közösségei akarják az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés egyik legfontosabb céljának valóra váltását: „átfogó harmonikus fejlődésének előmozdítása érdekében az Unió úgy alakítja és folytatja tevékenységét, hogy az a gazdasági, társadalmi és területi kohézió erősítését eredményezze. Az Unió különösen a különböző régiók fejlettségi szintje közötti egyenlőtlenségek és a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentésére törekszik.” A kezdeményezésnek sarkalatos pontja ez a célkitűzés, a további nemzetközi kapcsolatépítés, és az ehhez kötődő munka is innen fog elindulni.

Jelentenek-e veszélyt a nemzeti régiók az Európai Unióra vagy Európa tagállamaira? Nem, a nemzeti régiók Európa rejtett gazdasági erőforrásai, amelyek új lendületet adhatnak az Unió fejlődésének.

Ebben a pillanatban nekünk, szervezőknek arra kell összpontosítanunk, hogy további aláírásokat gyűjtsünk azokból az országokból, ahol éppen csak elértük a száz százalékot, és ahol a hatósági hitelesítés kockáztatja az alsó küszöb teljesítését.

További erőfeszítéseket kell tennünk, hogy újabb államokból, más nemzeti régiókat is tudjunk mozgósítani, hiszen fel kell építenünk egy európai mozgalmat, és a kezdeményezés végleges sikerét csak a mozgalom ereje hozhatja el.

A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés harmadik sikerén van túl: 2019. március 7-én a Luxemburgi Bíróságon képletesen térdre kényszerítettük az Európai Bizottságot, 2020. május 7-én összegyűjtöttünk egymillió aláírást, és a mai napon, teljesítettük a polgári kezdeményezésekre vonatkozó földrajzi, területi kritériumot is. A folyamat azonban nem ért véget. Változatlanul szükségünk van az európai polgárok támogatására, és folytatjuk az aláírásgyűjtést is. Európa nemzeti régiói együttesen az Unió láthatatlan nagyhatalmát alkotják, és nekünk kötelességünk ennek a hatalomnak az erejét érvényesíteni.

                                                                                                            Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2021. január 31.

Kérem ossza meg ismerőseivel: