A Népemért vállalom zenemű Gyergyóditróban és Gyergyószárhegyen

 

A Forrásközpont zárja a Márton Áron Emlékév eseménysort

Márton Áron-emlékévet hirdetett a nemzetpolitikai államtitkárság a püspök születésének 120. évfordulója évére, 2016-ra. Decemberben zárul az emlékév eseménysorozata, amelynek méltó lezárásaként a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Népemért vállalom című zenemű két helyszínen történő bemutatását tűzte ki. A Márton Áron püspök tiszteletére írt zeneművet 2016. december 16-án, pénteken du. 5 órakor a gyergyóditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban, este 8 órakor pedig a gyergyószárhegyi művelődési házban mutatja be a Mustármag Énekegyüttes. Zeneszerző: Csiszér László és Gyárfás Levente.

Még ez év elején, amikor a jubileumi rendezvények megszervezésében Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont részt vállalt, a Székelyudvarhelyen székelő Forrásközpont több kulturális eseményt javasolt a püspökre való emlékezés jegyében. Dokumentációs vándorkiállítással, konferenciával, szentes énekek bemutatásával és a püspök tiszteletére írt zenemű népszerűsítésével elevenítette fel Áron püspök helytállását.

Az igazság védelmében, a szeretet szolgálatában című, Márton Áron püspök életéről szóló dokumentációs vándortárlat megyeszerte hét helyszínen szerepelt: a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban, a Megyeháza Galériában, a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban, a gyergyóremetei községházán, a gyergyószentmiklósi  Salamon Ernő Gimnáziumban, a gyergyóditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház konferenciatermében, valamint a gyergyószárhegyi Művelődési Ház Cika Termében.

A Paraliturgia című, Kárpát-medencei szakrális magyar népköltészet ihlette előadást szintén az emlékév rendezvényei közt mutatták be Hargita megye több helységében: Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-plébániatemplomban, Gyergyóremetén a Szent Lénárd-plébániatemplomban, a Csíksomlyói Kegytemplomban, a szentegyházasfalusi Szent András Római Katolikus Plébániatemplomban, majd Farkaslaka és Oroszhegy plébániatemplomában.

Az idei VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként Márton Áron-konferenciát rendeztek Székelyudvarhelyen a városháza Szent István Termében, ahol Balázs Imre nyugalmazott plébános, Bodeanu Denisa, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács levéltárosa, Márton Áron megfigyelési dossziéjának kutatója, ft. msgr. Csíki Dénes pápai káplán, kanonok, plébános, Derzsi András, a Szent Miklós-hegyi Római Katolikus Plébánia gondnoka, Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője, valamint Nagy Mihály Zoltán történész, a Román Kulturális Intézet elnökhelyettese mutatták be a püspökről szóló kutatásaikat, illetve személyes élményeiket.

Az Áron püspök monumentális személyiségét, megpróbáltatásait, a történelmi kényszerpályán vállalt helytállásának momentumait felidéző rockoratóriumot a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes közel 49 alkalommal mutatta be Erdély- és Magyarország-szerte. Szeretettel várjuk mindazokat, akik eljönnének az 50., illetve az 51. bemutatóra Gyergyóditróba, illetve Gyergyószárhegyre a Márton Áron-emlékévet záró két zenei előadásra. A  belépés díjtalan.nepemert-plakat-ditro-szarhegy-cmyk-page-001

Szervezők: Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partnerek: a Gyergyóditrói Községi Könyvtár, Gyergyóditró Község Polgármesteri Hivatala, Gyergyószárhegy Község Polgármesteri Hivatala, támogató: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Kérem ossza meg ismerőseivel: