A nyáron több mint 150 esetben segítettek a Hargita megyei hegyimentők

A nyári turistaidény kezdete óta a Hargita megyei hegyimentők több mint 150 esetben avatkoztak be, hogy segítsenek a hegyi túraösvényeken bajba jutott turistákon.

A megye hegyimentő-szolgálatának vezetője, Fekete Örs az AGERPRES-nek nyilatkozva elmondta, az esetek 80%-át az okozza, hogy a turisták nem viselnek megfelelő felszerelést, és papucsban és rövidnadrágban próbálják bejárni a hegyi ösvényeket.

Példaként említette azokat a turistákat, akik autóval érkeznek a Vargyas-szoros bejáratához, és azt hiszik, hogy papucsban, vagy más, nem megfelelő lábbeliben is végigmehetnek az ösvényen; emiatt különböző baleseteket szenvednek.

‘Mivel a szorosban hegyi felszerelésre van szükség, a többség megcsúszik, megüti, elvágja magát. Elég sok gondunk akad itt minden hét végén. (…) Egyesek hosszú nadrág nélkül indulnak el, ami szintén probléma, mert hiába van nyár, éjszaka hideg van’ – mondta Fekete Örs.

Beszámolója szerint olyanok is vannak, akik a megye Via Ferrata ösvényeit próbálják meg bejárni, de azok túl nehéznek bizonyulnak erőnléti állapotukhoz képest, így nem tudnak tovább menni, és a hegyimentők segítségét kérik.

Az elmúlt hét végén két komoly mentési akciójuk is volt a Hargita megyei hegyimentőknek. Az egyik esetben egy sziklamászót kellett lehozniuk több mint 100 méteres magasságból a Békás-szorosban, mivel eltörte a lábát, a másik esetben pedig kerékpárral egy szakadékba zuhanó kamaszt kellett kimenteni Székelyudvarhely környékén – mondta el a szolgálat vezetője.

Emellett több eltévedt személyt is meg kellett keresniük a hegyimentőknek.

Fekete szerint augusztusban is sokszor lesz rájuk szükség, és azt tanácsolja a hegyre induló turistáknak, hogy megfelelően szerelkezzenek fel, és vigyázzanak egymásra. Hargita megyében is előfordult ugyanis, hogy egy férfi kimerültség miatt nem tudta folytatni az útját, és a csoport, amellyel együtt volt, hátrahagyta őt, abban a hiszemben, hogy egyedül is hazatér. A férfi végül a hegyimentők segítségére szorult, ők vitték le a hegyről. ‘A hegyen az első számú szabály az, hogy senkit ne hagyjunk hátra. Ez rendkívül fontos’ – nyomatékosította a hegyimentő.

Azt tanácsolta továbbá a turistáknak, hogy érdeklődjenek a tervezett útvonal hosszáról és nehézségi fokáról, hogy ne menjenek olyan helyekre, amelyek gondot okozhatnak nekik. A hegyimentők részletes információkkal tudnak szolgálni, és arra is van lehetőség, hogy hegyi vezetőket bocsássanak a túrázók rendelkezésére – mondta.

‘Szerencsére a túraösvények itt nagyon jó állapotban vannak, a legtöbb eltévedéses helyzet telefonon keresztül is megoldható. Ha tudják, hogy hol vannak, honnan jöttek és hová akarnak menni, akkor telefonon is sokat tudunk segíteni nekik. De ha fogalmuk sincs róla, akkor nehezebb…’ – szögezte le a hegyimentő-szolgálat vezetője.


Forrás: www.agerpres.ro

Fotók: facebook.com/salvamont

Kérem ossza meg ismerőseivel: