A páciensek érdekvédelmi szervezete szerint jogtiprás éri a betegeket

A kórházak továbbra is csak a sürgősségi eseteket fogadják

A páciensek jogainak lábbal tiprására panaszkodik csütörtöki közleményében a Romániai Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciója (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC), mivel a kórházak továbbra is csak a sürgősségi eseteket fogadják, és más intézkedések is érvényben maradtak, amelyek a szervezet szerint jogtiprásnak minősülnek.

A COPAC csütörtökön közleményt juttatott el az AGERPRES hírügynökséghez, amelyben azt írja: míg más területeken már sokat lazítottak a hatóságok a korlátozásokon, az egészségügyben ez nem történt meg, és továbbra is lábbal tiporják a páciensek jogait.

A szervezet a jogtiprás több példáját is felsorolta: csak a sürgősségi eseteket utalják kórházba, a többieknek június 15-éig várniuk kell; a beutaltak hozzátartozóinak akkor is megtiltják a látogatást, ha jelenlétük alaposan indokolt lenne (például a kórházban lévő hozzátartozó nem tud egyedül járni); az apák akkor sem láthatják újszülött gyermeküket, ha negatív a COVID-tesztjük; sok kismamát nem engednek újszülött csecsemőjük közelébe, amíg nem készültek el a teszteredményei; a más fertőző betegségekben szenvedő (HIV, tuberkulózis, hepatitisz) pácienseket más kórházakba költöztették, mert a járványkórházak COVID-kórházzá alakultak át.

A COPAC azt is nehezményezi, hogy sérül a diagnózis bizalmas jellege azáltal, hogy nyilvánosságra kerülnek a koronavírusos halottak további betegségei.

‘Márciusban, amikor még nem tudtuk, mekkora méreteket ölt a világjárvány, indokoltak voltak a felsorolt intézkedések, de most már véget kell vetni ezeknek’ – olvasható a közleményben.

Radu Gănescu, a COPAC elnöke úgy nyilatkozott: a hatóságoknak meg kell érteniük, hogy egy teljes egészségügyi rendszert kell fenntartaniuk, különféle páciensekkel, és nem csak koronavírusos esetekkel kell foglalkozniuk.

A páciensek érdekvédelmi szervezete kéri az egészségügyi minisztériumot, hogy vessen véget a betegeket érő jogtiprásnak, ugyanakkor igényét fejezi ki arra vonatkozóan, hogy a Nép Ügyvédje vizsgálja ki az ügyet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: