A patikákban is lehet antigén gyorstesztet végezni

A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben

Aláírta Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében a patikákban is lehet antigén gyorstesztet végezni a SARS-CoV-2-vel való fertőzöttség megállapítására.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a gyógyszertárak a megyei közegészségügyi igazgatóságok, illetve a bukaresti közegészségügyi igazgatóság által elektronikus úton kiadott ideiglenes engedély megszerzése után végezhetnek antigén gyorsteszteket.

Az engedély hat hónapig érvényes, és a gyógyszertárak további hat hónapos meghosszabbítást kérhetnek.

A tesztelést végző személyzet ingyenes képzését a román gyógyszerészkamara, valamint az orvosi asszisztensek és szülésznők országos szervezete fogja megszervezni egy, az egészségügyi miniszter által jóváhagyott protokoll alapján.

A patikákban kizárólag orrgarat-mintavételes gyorstesztet lehet majd végezni.

Az antigén teszteket az egészségügyi minisztérium biztosítja ingyen, a megyei közegészségügyi igazgatóságok révén, a rendelkezésére álló készlet függvényében. Az egészségügyi minisztériumtól kapott tesztek nem értékesíthetők a kereskedelemben.

A tesztelést követően a gyógyszertárak elektronikusan aláírt dokumentum révén tudatják az eredményt a vizsgált személlyel. Kötelesek továbbá minden elvégzett vizsgálat eredményéről jelentést tenni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak vagy a bukaresti közegészségügyi igazgatóságnak.

A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: