A polgármesterek aláírásukkal az okiratok valódiságát fogják igazolni

A szakszemélyzet aláírása az okiratok törvényességét fogja szavatolni

A szenátus plénuma elfogadta a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös törvény módosítását, amelynek értelmében a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és helyetteseik aláírásukkal az okiratok valódiságát tanúsítják, míg a szakszemélyzet aláírása ennek törvényességét szavatolja

‘Ezzel megszüntetjük az ‘aláír, mint a polgármester’ jelenséget. Ezzel a módosítással elértük azt, hogy a polgármester aláírása az okirat valódiságát és nem a törvényességét tanúsítja’ – magyarázta a plénumban Ioan Deneş szociáldemokrata szenátor, a közigazgatási bizottság titkára.

Az elfogadott módosítások szerint, ha a szakszemélyzet elutasítja egy okirat aláírását, akkor ezt meg kell indokolnia egy erre a célra nyitott regiszterben.

A bizottsági tikár szerint ezzel ‘megnő a szakapparátus minden tagjának felelőssége’.

A szenátus szakbizottságainak döntése értelmében ‘egy közigazgatási határozat elfogadásának szükségességéről és időszerűségéről kizárólag a döntéshozó, illetve a végrehajtó testület határoz, és ezt semmilyen más intézmény nem ellenőrizheti’.

A liberálisok által benyújtott törvénymódosítást a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjain kívül minden más párt támogatta.

‘Minden tisztviselő felelős minden olyan okiratért, amit aláírt. Ugyanakkor azonban azt gondoljuk, hogy a polgármesternek is felelnie kell. Ebben a tervezetben az a veszélyes, hogy mentesítheti a polgármestereket a felelősség alól azon dokumentumok esetében, amiket ellenjegyeznek. Kérjük a tervezet elutasítását’ – fogalmazott Florina Presadă, az USR szenátora.

A szenátus döntő házként, 97 támogató és 8 ellenszavazattal elfogadta a módosítást.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: