A prefektus nem gyermek a homokozóban

De nem ám! Az egy felelős ember, jogi végzettséggel s komoly tapasztalatokkal. Ha pedig ez így van, akkor elvárható tőle, hogy annak megfelelően viselkedjen, s ha születik ellene egy jogerős ítélet, akkor azt tartsa be. Betű szerint. Ha pedig nem így jár el, akkor vállalja annak a következményeit.

Márpedig a 1787/2015-ös számú ítélet esetében megyénk prefektusa nem úgy jár el, mint már jeleztem pár nappal korábban. S minekutána többször felhívtam a figyelmét arra hogy nem jó úton jár, s adtam neki több mint egy hónap haladékot is, úgy gondolom hogy nem csak saját magammal, de az egész székely közösséggel szemben sem tehetem meg azt, hogy tovább várok. S ha már amúgy is tárgyalásom volt ma (a Fehér Ház másik társbérlőjével, aki kitart amellett, hogy vagyonnyilatkozatot csak román nyelven szabad letenni), ezért személyesen iktattam azt a keresetet, amiben azt kérem a törvényszéktől, hogy büntesse meg a prefektust az ítélet végre nem hajtása miatt: kereset-HR-prefektus-buntetes

Az ilyen kereseteket elvileg sürgősségi eljárással bírálják el, remélhetőleg hamarosan kiderül, hogy a törvényszék egyetért-e velem abban, hogy több mint 60 nap után gyakorlatilag semmit nem tett meg a prefektus abból, amit a petíciómban kértem.

De ha már Csíkszeredában voltam, be kell számoljak valami pozitívumról is. Útba esik ugyanis Vasláb, ahol a magyar lakosság aránya negyven százalék, ennek ellenére a település bejáratánál az átutazót ez a tábla fogadja:

Vaslab-falutabla

Ez ugyan ma is úgy van, ellenben pár méterre tőle a falu mindkét bejáratánál megjelent egy új tábla is:

Vaslab-uj-tabla

Hogy ez minek köszönhető azt nem tudom, de akár az is megeshet, hogy a vaslábi polgármester is megkapta azt a levelet amit pár napja tettem közzé, s így próbál megfelelni az abban foglaltaknak. Ha netán ez lenne az ok, akkor nem árt tudnia, hogy ez szép és jó kezdeményezés, de nem elégséges. S nem csak az a gond vele, hogy látható módon azon voltak, hogy olyan betűket használjanak, amelyek mozgó autóból szinte ki sem olvashatóak (fehér alapon fehér, vékony kontúrral), hanem főleg az, hogy a jogszabály nagyon világosan azt írja elő, hogy a település nevét magyarul és románul ugyanazon a hivatalos táblán kell feltüntetni (lásd a felső képet) és ugyanakkora betűkkel. Hogy azon kívül ki milyen üdvözlő táblát állít az a saját baja.

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: