A restaurátorok munkájába nyerhetünk betekintést

Megérkezett a Megyeháza Galériába a vándorkiállítás

A Megyeháza Galéria a jelenlegi állomása A restaurálás művészete című vándorkiállításnak, melyet a budapesti Pro Arte et Natura Alapítvány, a Magyar Restaurátorok Egyesülete, Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ jóvoltából, a Kárpát-medence számos települése után, Csíkszeredában is megtekinthetnek az érdeklődők, március 16-ig a nap 24 órájában. A kiállított posztereken 28 jelentős, eddig megvalósult restaurátori feladatot ismerhetnek meg a látogatók, amelyek között az Erdélyben létrejött munkák is láthatók.

A pénteki, március 4-i megnyitón Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ menedzsere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy többek között Pozsony, Kassa és Szófia után Csíkszeredában is megtekinthető a restaurátorok munkássága, ugyanakkor kiemelte: a kiállítás célja, hogy Székelyföldön is bemutassa, felhívja a döntéshozók és mindenki figyelmét a kulturális értékeink továbbörökítésének a fontosságára.

restauratorok2

Báró Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány alapítója kitüntetésnek nevezte, hogy Csíkszeredában jelen lehet mint alapító, kötelességnek és nagy felelősségnek nevezte, hogy a vándorkiállítás során is méltathatják a székelyföldi tehetségeket.

Ezt követően a székelyudvarhelyi Ferencz Zoltán átvehette a PAN alapítvány elnökségét Szentkirályi Miklóstól, aki egyben a Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke is, mint az alapítvány tiszteletbeli elnöke tovább segíti majd az alapítvány munkáját.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a kiállítás védnöke örömének adott hangot, hogy az alapítvány a Megyeháza Galériát megtiszteli kiállításával, külön köszönetet mondott Lipthay Antalnak és Lipthay Erzsébetnek, elmondása szerint a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi tulajdonosának jelenléte a megyeházán üzenetértékkel bír.

restauratorok1

– A Lipthay család mecenatúrája, értékteremtő erőfeszítései tiszteletet, elismerést érdemelnek. Bízom benne, hogy az ehhez hasonló kiállításokat, eseményeket a Lázár-kastélyban is megtekinthetjük – hangsúlyozta a megyeelnök.

Czimbalmos Attila beszámolója szerint Csíkszeredát követően a kiállítást megtekinthetik Olaszteleken, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Temesváron is.

Címfotó, fotók: facebook.com/Megyehaza.Galeria

Kérem ossza meg ismerőseivel: