A Román Jégkorong Szövetség egyoldalúan szerződést bontott a a sportminisztériummal

Egyoldalúan szerződést bontott a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) a sportminisztériummal, és ezzel lemondott a költségvetési támogatásról.
A FRHG kedden közölte, hogy a szerződésbontásról hétfőn tájékoztatta a Novák Eduárd vezette tárcát. Arról is tájékoztatott, hogy fellebbezést nyújtott be a szövetség szeptemberi küldöttgyűlésén hozott határozatokat felfüggesztő sportminisztériumi döntés ellen.

A közlemény szerint a sportminisztérium idei költségvetésében közel 580 ezer eurót irányoztak elő a FRHG tevékenységének finanszírozására. A tárcával kötött szerződés szerint a szövetségnek 10 százalékos társfinanszírozást kellett biztosítania, de eddig az éves támogatás 50 százalékánál nagyobb összeget fordított saját bevételeiből a sportág fejlesztésébe.

‘Tisztában vagyunk azzal, hogy ez döntés nagy hatással lesz a szövetség munkájára, de mi ebben a szélsőséges formában tiltakozunk a sportminisztériumnak a FRHG munkájába való törvénytelen és erősen átpolitizált beavatkozása ellen. Döntésünk egy újabb vészjelzés arról, ahogyan a sportminisztérium megpróbálja a Román Jégkorong Szövetséget Novak Eduárd miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó részleggé alakítani’ – olvasható a közleményben.

A szövetség szerint a Hargita és Kovászna megyei jégkorongklubok több játékosa bejelentette, hogy a továbbiakban nem szerepel a válogatottakban, ami a nemzetközi szervek részéről szankciókat vonhat maga után, a FRHG tevékenysége pedig ellehetetlenült a ‘panaszok és az ellenőrzések’ miatt.

‘Továbbra is várjuk Nicolae Ciucă miniszterelnök válaszát a november 4-ei nyílt levelünkre, amelyben jeleztük, hogy a sportminisztérium a hatáskörével visszaélve az FRHG jelenlegi vezetőségének eltávolítására törekszik’ – zárta közleményét a szövetség.

A sportminisztérium korábban felfüggesztette a FRHG szeptember 15-én tartott tisztújító küldöttgyűlésén hozott határozatok hatályát, többek között arra hivatkozva, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot.

A szeptember 15-i küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta az FRGH. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Hălăucának.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: