A román külügy a legmagasabb szintű riasztást adta ki Ukrajnára

Az ország azonnali elhagyására kéri a román állampolgárokat

Az ukrajnai és a fekete-tengeri régió biztonsági helyzetének súlyos romlása miatt az Ukrajnára vonatkozó riasztási fokozatot a legmagasabb szintre emelte a román külügyminisztérium: “Azonnal hagyja el az országot!”.

‘Az ukrajnai biztonsági helyzet súlyos romlása miatt a külügyminisztérium nyomatékosan kéri a román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, azok pedig, akik ideiglenesen Ukrajnában tartózkodnak, azonnal hagyják el az országot. A külügyminisztérium ugyanakkor nyomatékosan ajánlja, hogy ne utazzanak Ukrajna keleti részébe, azaz a donyecki és luganszki területekre, a Krím félszigetre, valamint Ukrajna északi és északkeleti határmenti területeire, ahol súlyosan romlott a biztonsági helyzet’ – olvasható a külügyi tárca figyelmeztetésében.

A külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy Románia nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának az Orosz Föderáció általi jogellenes annektálását, amelyek a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna részei.

A külügyminisztérium ismételten kéri az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárokat, hogy közöljék koordinátáikat az e-consulat.ro platformon keresztül (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) vagy telefonon a legközelebbi konzuli irodával (Románia kijevi nagykövetsége: +380936252717, csernovici főkonzulátus: +380635669918; odesszai főkonzulátus: +380955412788; szolotvinói konzulátus: +380682140918).

A külügyminisztérium konzuli osztálya aktiválta az Ukrajnában ideiglenesen tartózkodó, konzuli védelmet és segítséget kérő román állampolgárok számára fenntartott forródrótot a 0040751084537-es telefonszámon.

Vlagyimir Putyin elnök hétfő este elismerte a szakadár donyecki és luganszki területek függetlenségét, majd elrendelte, hogy Oroszország ‘békefenntartókat’ küldjön Ukrajnának ezekre a területeire.

Az orosz elnök két rendeletben szólította fel az orosz védelmi minisztériumot, hogy “Oroszország fegyveres erői vállaljanak békefenntartó feladatokat” a donyecki és luganszki “népköztársaságok” területén.


Iohannis: Románia határozottan elítéli, hogy Oroszország elismerte az ukrajnai Donyeck és Luhanszk szakadár köztársaságok “függetlenségét”

Románia határozottan elítéli, hogy az Orosz Föderáció elismerte az ukrajnai Donyeck és Luhanszk önjelölt köztársaságok “függetlenségét” – közölte Klaus Iohannis államfő.

Az elnök által kiadott közlemény szerint Oroszország tette a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának durva megsértése. ‘Oroszország megszegi a minszki megállapodások aláírójaként vállalt kötelezettségeit is, amelyek így értelmüket vesztik. Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, cselekedeteivel veszélyezteti a világ békéjét és biztonságát, amelyet maga az ENSZ Biztonsági Tanácsa garantál, szándékosan megsértve az ENSZ Alapokmányában és a Helsinki Záróokmányban lefektetett nemzetközi jogi elveket. A nemzetközi közösségnek határozottan, azonnal és egyértelműen szankcionálnia kell Oroszország e felelőtlen döntését’ – olvasható a dokumentumban.

Iohannis azt is leszögezi, hogy Románia határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és partnereivel és szövetségeseivel összehangoltan fog fellépni a megfelelő válaszintézkedések érdekében.

A külföldi hírügynökségek beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elismerte a szakadár donyecki és luganszki területek függetlenségét, majd elrendelte, hogy Oroszország ‘békefenntartókat’ küldjön Ukrajnának ezekre a területeire.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: