A romániai háziorvosok péntektől nem írhatnak fel támogatott gyógyszereket

Április 1-jétől már nincs érvényes szerződésük az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS)

    Péntektől nem adhatnak ártámogatott és ingyenes recepteket, illetve beutalókat a romániai háziorvosok, mivel április 1-jétől már nincs érvényes szerződésük az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) – tudatta pénteki számában az erdélyi Krónika című lap.
    Az eddig érvényben lévő szerződés csütörtökön járt le, és bár az egészségügyi minisztériummal folytatott egyeztetéseken megegyeztek abban, hogy ezt meghosszabbítják, hivatalos dokumentum erről egyelőre nem született.
    Soós-Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke a Krónikának elmondta, hogy az egészségbiztosító még ki sem tűzte az új, vagy a meghosszabbított szerződés aláírásának időpontját.
    “Ha szerződés nélkül írunk recepteket, végzünk szolgáltatásokat, utólag okirat-hamisítással vádolhatnak bennünket. Nem vállaljuk a törvénytelenséget a hozzá nem értő, hanyag döntéshozók miatt. Nem vállalhatjuk annak a kockázatát, hogy vádat emel ellenünk a korrupcióellenes ügyészség, mert szerződés nélkül dolgozunk” – indokolta a döntést a háziorvos.
    Soós-Szabó Klára szerint több precedens is van arra, hogy az orvossal visszafizettették a felírt recept értékét, vagy az elvégzett szolgáltatást amiatt, hogy a vény megírásakor nem működött az informatikai rendszer. A háziorvosok azt is nehezményezik, hogy mindig visszamenőleg íratják alá velük az egyoldalúan rájuk kényszerített feltételeket.
    “A minisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezetet nem írjuk alá, azokat a feltételeket nem fogadhatjuk el, a finanszírozással és a rendszer működésével is elégedetlenek vagyunk. Alkotmányos, polgári jogunk, hogy szerződő félként csak azt írjuk alá, amivel egyetértünk” – idézte a Krónika a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnökét.
    A román hírtelevíziók jelentése szerint pénteken több megyében elkezdődött a háziorvosi keretszerződések aláírása, de így is arra lehet számítani, hogy pénteken és a jövő hét első napjaiban a háziorvosi szolgáltatást igénybe vevő betegek ki kell fizessék a teljes vizitdíjat, és ezekben a napokban támogatott gyógyszerekre sem kapnak vényeket a páciensek.

MTI
Címlapfotó: doctory.vn

Kérem ossza meg ismerőseivel: