A romániaiakat jelenleg a drágulások aggasztják a legnagyobb mértékben

Majd a háborútól való félelem következik

A romániaiakat az áremelkedések aggasztják a leginkább, a második helyen a háborútól való félelem áll – derül ki az IRES márciusi közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy az áremelkedések miatt aggódik a leginkább, 34 százalék a háborútól tart a legnagyobb mértékben, 6 százalék a politikai helyzetet nevezte meg legnagyobb aggodalma forrásának, 6 százalék pedig a megbetegedéstől való félelmét.

Az áremelkedések miatti aggodalom tavaly is első helyen állt a romániaiakat gyötrő félelmek között, azonban a második helyet a betegségektől való félelem foglalta el. A megkérdezettek 30 százaléka vallotta azt, hogy 2021-ben az áremelkedések aggasztották a leginkább, 27 százaléknak a legnagyobb aggodalma a megbetegedéstől való félelemhez kötődött. A válaszadók 7 százalékát a politikai helyzet aggasztotta a legnagyobb mértékben, 6 százalékát a háborútól való félelem, 6 százalékát a munkahely bizonytalansága és szintén 6 százalékát a munkahelyek hiánya.

Az IRES felmérése március 11-e és 17-e között készült 1051 felnőttkorú személy megkérdezésével.


A romániaiak 79 százaléka követi az ukrajnai történéseket; 60 százalék tart attól, hogy Romániát is támadás érheti

A romániai lakosság több mint háromnegyede követi az ukrajnai háború történéseit, és 60 százalékuk tart attól, hogy Romániát is támadás érheti – derül ki az IRES márciusi közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 79 százaléka azt mondta, személyesen követi az ukrajnai eseményeket, 21 százalék nem követi ezeket.

A felmérésben részt vevők 19 százaléka bevallása szerint leginkább félelmet érez a háború vonatkozásában, 17 százalék az empátiát, 11 százalék a szomorúságot jelölte meg válaszként erre a kérdésre.

A megkérdezettek 60 százaléka tart attól, hogy Romániát is támadás érheti, 39 százalék nem tart ettől.

A válaszadók túlnyomó többsége – 96 százaléka – szerint Romániának támogatnia kell az ukrán menekülteket, 38 százalék úgy véli, hogy fegyvereket kell küldeni Ukrajnának, 21 százalék szerint Romániának katonai beavatkozással is támogatnia kellene Ukrajnát.

A megkérdezettek 77 százaléka szerint a NATO képes lenne kezelni egy, a szövetség térségbeli tagországai ellen irányuló orosz támadást, míg 20 százalék szerint nem lenne képes erre.

Arra a kérdésre, hogy mit tennének, ha hazánkban fegyveres konfliktus törne ki, a megkérdezettek 14 százaléka azt válaszolta, hogy megpróbálná elhagyni az országot, 27 százalék maradna és harcolna, 36 százalék maradna és menedéket keresne valahol, 20 százalék pedig azt mondta, hogy nem tenne semmi különöset.

Az IRES felmérése március 11-e és 17-e között készült 1051 felnőttkorú személy megkérdezésével.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: