A románnyelv-oktatást tennék hatékonyabbá

A magyar ajkú diákok helyzetének könnyítését támogatja a megyei tanács

Még mindig aktuális az a probléma, hogy a tömbben élő romániai magyar diákok könnyebben tudnak egy Eminescu-verset elemezni, mint kenyeret kérni az üzletben románul. Hargita Megye Tanácsa idén előnyben részesít minden olyan programot, amely a román nyelvtanulást helyezi előtérbe.

A románnyelv-oktatás nagyobb fokú támogatását tűzte ki az idei évre Hargita Megye Tanácsa az alintézményével, a Kájoni János Megyei Könyvtárral együttműködve. Csütörtökön, március 2-án a megyei könyvtárban adták át azokat a segédtananyagokat a települések könyvtárainak és iskolák pedagógusainak, amelyek célja a románnyelv-oktatás elősegítése a kisiskolások számára.

KistelepulesekKonyvtarsegitoProgram_2017marc2 (3)

Bedő Melinda, a megyei könyvtár munkatársa ismertette az intézmény munkáját és az elért eredményeket. Mint mondta, a megyei tanács támogatása révén tavaly több mint 14 ezer lejre, az azt megelőző évben pedig 30 ezer lejre vásároltak könyveket. A könyvállomány bővítése ugyanakkor támogatást jelent a kistelepüléseken működő könyvtáraknak, hiszen igénylésre a megvásárolt köteteket ezen könyvtáraknak is kölcsönadják. Tervük a megye könyvtárai által birtokolt könyveket bevezetni egy olyan rendszerbe, amelyben problémamentesen lehet könyveket kölcsönözni könyvtárak között.

Ferencz Salamon Alpár-László megyei tanácsos és az oktatási szakbizottság elnöke dicsérte a könyvtár alkalmazottainak munkáját, hiszen az intézmény tevékenysége hatással van az egész megyére. A megyei tanácsos emellett kiemelte, hogy bár a megyei tanácsnak nincsen hatásköre a közoktatás területén, mindig is felvállalta segítő programok támogatását ezen a téren.

KistelepulesekKonyvtarsegitoProgram_2017marc2 (1)

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke elmondta, örvend annak, hogy sikerült ezeket az oktatási segédanyagokat beszerezni, ugyanakkor elismerésének adott hangot a könyvtári alkalmazottak munkáját illetően, hiszen egyre nehezebb feladat vonzóvá tenni a könyvtárakat, ennek ellenére látszik az erőfeszítések eredménye.

KistelepulesekKonyvtarsegitoProgram_2017marc2 (4)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke saját példáján keresztül is rámutatott arra, hogy a nem megfelelő módszer következtében nem eredményes a románnyelv-oktatás. Fontosnak nevezte azon programok támogatását, amelyek ezt a problémát igyekeznek korrigálni. Mint mondta, az ifjúsági tevékenységeket támogató programjukban idén azon tevékenységeket részesítik előnyben, amelyek erre irányulnak. A megyeelnök elmondása szerint folyamatban van olyan táborok szervezése Balánbányán és Bélborban, amelyekben a román és magyar gyermekek együtt tanulhatják a nyelvet. Borboly Csaba megemlítette mindezek mellett, hogy levélben kéri az Oktatási Minisztériumot, hogy a románnyelv-oktatása érdekében EU-s forrásokat is vonjon be.

KistelepulesekKonyvtarsegitoProgram_2017marc2 (2)

A felszólalásokat követően Kibédi Nemes Ildikó szerző és Lukács Vajda Erika illusztrátor bemutatták a Beszéljünk játszva románul! című könyvet és annak oktatási módszerét. A szerző kiemelte, hogy az oktatási segédanyag végigkíséri a hétköznapok mozzanatait, és bevonja a szülőket is a tanítási folyamatba. Mint kiderült, négy évvel ezelőtt ugyanezzel a névvel tábort szerveztek, az akkori tapasztalatokból és a szerző 15 éves pedagógiai tapasztalataiból kiindulva született meg a könyv. Kibédi Nemes Ildikó szerint ma a diákok könnyebben tudnak elemezni egy Eminescu-verset, mint kenyeret kérni az üzletből. A könyvet már több pedagógus is használja, és a helyszínen elismerően nyilatkozott az új módszerről. Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója adta át a könyveket a pedagógusoknak. Rácz Árpád megyei tanácsos személyesen vette át a gyimesi iskoláknak szánt könyveket.

KistelepulesekKonyvtarsegitoProgram_2017marc2 (6)

Borboly Csaba közösségi oldalán hallgathatják meg a megyeelnök és a szerző nyilatkozatát.

Korábban a románnyelv-oktatási helyzetéről Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja is készített jelentést.

Kérem ossza meg ismerőseivel: