A Súgó-barlang 50 éve

Kiállításmegnyitó és eszközök használatba adása

Megnyílt a csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítóterében A Súgó-barlang 50 éve című kiállítás, illetve felsőruházattal és gépjárművel gazdagodott a Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának csíkszeredai csapata. A kiállításmegnyitóra és az eszközök használatba adására február 19-én került sor a megyeházán.

Fekete Örs, a közszolgálat vezetője elmondta, ez a kiállítás második állomása. A közszolgálat folyamatosan fejlődik, csapataik bővülnek, mint vezetőjük fogalmazott, mára egy nagy családdá alakultak. Jelenleg van hegyimentő, barlangimentő, búvár és kutyás csapatuk, illetve filmesük. Mint mondta, örvendetes, hogy egyre több fiatal jelentkezik és csatlakozik hozzuk. Munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, de fontos a természeti értékek bemutatása is, ennek példája a mostani kiállítás is. Fekete Örs reményét fejezte ki, hogy a fotók megtekintése után sokan ellátogatnak majd a helyszínre.

Sugo-barlangKiallitas_2016febr21_1

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, a fotók a munka örömét tárják elénk, és mi lehet fontosabb annál, hogy örömmel végezzük munkánkat, ezért gratulált a csapatoknak, akik tevékenységükkel megteremtik a biztonságos turizmust. Mint mondta, bízik benne, hogy a Súgó-barlang továbbra is a megye egyik legfontosabb attrakciója marad. A közszolgálatnak több jótevője is akad, mondta a megyeelnök, így ez alkalommal magyarországi adományból kaptak felsőruházatot, amely a napi tevékenységükhöz szükséges, illetve Hargita Megye Tanácsa átadott nekik egy Nissan típusú négykerék-meghajtású járművet. A felsőruházat átadásának lebonyolítója a Hargita Megyéért Egyesület volt.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, a Gyilkostó Adventure-nek a barlang adminisztrálásával egy álma vált valóra, ezáltal pedig megnőtt a barlang látogatottsága, felhívták a figyelmet a turizmus ezen ágára is, amivel sokat adnak a megyének. A megyei tanács alelnöke azt kívánta, minél több állomást érjen meg a kiállítás, illetve minél több turistát vonzzon a barlang.

Sugo-barlangKiallitas_2016febr21_2

Simon László, a barlangimentő-csapat technikai vezetője ismertette: 50 évvel ezelőtt tárták fel a barlang turisták által látogatott részét, erre az évfordulóra készült a kiállítás. A tárlat egy hónapon át látogatható, azok az iskolai osztályok, akik csoportosan megtekintik, ingyenesen megtekinthetik a barlangot is szombaton és vasárnap. A látogatásnak oktató jellege is van, hiszen a diákok élőben láthatják mindazt, amit a tankönyvekből tanultak, mondta a szakember, végül pedig megköszönte Hargita Megye Tanácsának a folyamatos támogatást.

Fotók: Keresztes Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: