A súlykorlátozás be nem tartása jelentősen rongálja az utakat

Ellenőrzik az engedély nélkül közlekedő és a súlykorlátozást meghaladó járműveket

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség közösen ellenőrzi az engedély nélkül közlekedő és a súlykorlátozást meghaladó járműveket.

Súlykorlátozott megyei besorolású utakon csak engedéllyel közlekedhetnek a nagyobb gépjárművek. Jelenleg 12 és 3,5 tonnás súlykorlátozások vannak érvényben. Ezekre a szakaszokra a súlykorlátozást meghaladó járművek engedélyt kötelesek igényelni Hargita Megye Tanácsától, amennyiben használni szeretnék az utat.

A különleges szállítási engedélyt (AST – Autorizație Specială de Transport) egy űrlap (https://hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2022/03/Cerere_AST_2022.pdf) kitöltésével lehet igényelni, amelyet az avizaredrumuri@judetulharghita.ro e-mail címre kell továbbítani. Az engedélyek időtartama általában 30-90 nap. Ezt Hargita Megye Tanácsa, abban az esetben, ha az időjárási viszonyok indokolttá teszik felfüggesztheti.
A térképet valamint további információkat az alábbi linken találnak: https://hargitamegye.ro/specialis-szallitasi-engedely-ast/

A hatékony ellenőrzés és a megyei utak hosszútávú védelme érdekében Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség együttműködési protokollt írt alá, hogy hatékonyabban kiszűrjék azokat a járműveket, amelyek engedély nélkül használják a súlykorlátozott utakat.

A rendőr-felügyelőség szakemberek segítségével ellenőrzi az adott szakaszokon közlekedő autókat valamint a 43/1997 számú kormányrendeletben meghatározott maximális határértékeket meghaladó tömegű járműveket.

Hargita Megye Tanácsának megbízott szakemberei ellenőrzik a különleges szállítási engedélyeket, valamint összehasonlítják a korlátozott határértéket a jármű adataival. A megyei tanács feladatai közé tartozik a megyei utakra felszerelt videokamerák ellenőrzése és azok felügyelete illetve a felvételek segítségével a szállítási engedéllyel nem rendelkező járművek kiszűrése. A felszerelt videokamerák illetve mobilkamerák segítségével rögzített autórendszámokat ellenőrzik az adatbázisban szereplő rendszámokkal, amelyekre szállítási engedélyt váltottak ki. Abban az esetben, amikor járműazonosítás történik, jelentést küldenek a megyei rendőr-felügyelőségre tulajdonos azonosítása érdekében. A megyei tanács részéről felhatalmazott személyek végzik a szabálysértések felderítését illetve amennyiben szükséges szankciókat alkalmaznak.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség között megkötött protokoll szerint, a megyei tanács illetékes kollégái az egyes szakaszokon, terepen is ellenőrzéseket végezhetnek, amelyről 48 órával előtte értesítik a rendőrség kollégáit.


A megyei utak csúszásai előre nem láthatóak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Facebook-oldalán számolt be a megyei utakat befolyásoló természeti jelenségekről és a kialakult süllyedések miatti leszakadásokról.
Továbbra is arra kér mindenkit, hogy mielőtt ítélkezne, gondolja át az adott helyzetet és tájékozódjon.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/224301280227611/

– Ezek a földmozgások az országban máshol is költséges problémákat okoznak, autopályákon, országutakon stb.. Ezeket a süllyedéseket oszlopos, cölöpös módszerrel lehet megoldani, amely költségeit tekintve Hargita Megye Tanácsát jelenleg meghaladja, amennyiben nem oszlopos megoldást alkalmazunk, úgy minden évben kell javítani – tette hozzá Borboly Csaba.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: