A szabad sajtó napja Székelyföldön

A sajtógála résztvevői szavaztak a pályamunkákra

Hatodik alkalommal szervezte meg Hargita Megye Tanácsa – partnerségben a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével (MÚRE) – pénteken, március 18-án A szabad sajtó napjaSzékelyföldön című rendezvényt Csíkszeredában. Az előző évekhez képest idén már délután is programmal várták a székelyföldi sajtósokat.

Az esti gálán Rácz Éva, a MÚRE elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik megszervezték a sajtógálát, bizakodásának adott hangot, hogy ez a jövőben is folytatódik.

A sajtógálát megtisztelte jelenlétével Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki maga is hét éven át újságíróként dolgozott. Beszédében az empátia fontosságát hangsúlyozta.

Sajtogala2

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében kifejtette, azt szeretnék, hogy a sajtógálát mindenki a magáénak érezze. Reményének adott hangot, hogy Kovászna és Maros megye még erőteljesebben bekapcsolódik a sajtógálán való részvételbe. 

– Nyolcéves megyeitanács-elnöki tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a sajtóra szükség van. Ha egy problémát ki tudunk beszélni, az sokkal több eredményt hoz, mi partnerként kezeljük a sajtót – fogalmazott Borboly Csaba.

A zsűri részéről Bögözi Attila, a MÚRE Becsületbíróságának titkára osztotta meg észrevételeit a beérkezett pályaművekkel kapcsolatosan, főleg a nyelvi elemekre, a közhelyek indokolatlan használatára térve ki. Az est folyamán a jó hangulatról Muszka Sándor és az Evilági zenekar gondoskodott.

A jelen lévő újságírók értékelése alapján az alábbi alkotásokat díjazták:

Televíziós riport, portré kategória:

I. Kostelek újabb büszkesége – Magyari Tekla, Simon Csaba (Aves Media)

II. Őseink nyomában – Bíró Levente

III. Keresztes Lajos – Az első székely olimpiai bajnok – Becze Zoltán (Olimpia Stúdió Filmegyesület)


Televíziós híradó kategória:

I. Bivalymúzeum – Digital 3 Tv

II. Blénesi István utódai találkoztak – Gyergyó Tv


Próza kategória:

I. Gyógyulást, Béla bácsi! – Daczó Katalin

II. Ki az a Petőfi, mi az a kossuth? – Szucher Ervin

III. Lelkészlak a zsákfaluban – Magyari Tekla


Rádiós kategória:

I. Lukács Gergely egykori honvéd kitüntetése Csíkszentimrén – Oláh-Gál Elvira

II. Focista leszek, vagy traktorista – Bándi-Keszey Judit

III. Tündérkert – Burszán Zsuzsanna

Sajtogala3

Sajtófotó kategória:

László Róbert


A nyerteseknek a díjakat – a bővített Székelység története tankönyvet, valamint könyvutalványt – és az oklevelet Borboly Csaba megyeelnök és Rácz Éva MÚRE-elnök adta át.


Beszélgetés, múzeum- és sörgyárlátogatás

Az internetes hozzászólásokról beszélgettek a meghívott újságírók a sajtógála előtti délutáni programban, Kommentszabadság? címmel a megyeháza márványtermében. A vitát Rácz Éva MÚRE-elnök moderálta, Kokoly Zsolt médiajogász és Szucher Ervin, a MÚRE becsületbíróságának elnöke pedig ismertették a vonatkozó sajtóetikai és jogi szabályokat. Azt a kérdést járták körbe, hogy mit lehet tenni az interneten gyakran álnéven írt gyalázkodó tartalmú hozzászólások ellen, illetve hol húzódik a szólásszabadság és a rágalmazás közti határ. Példának hozták fel a strasbourgi emberjogi bíróság ez ügyben hozott ítéleteit, amelyek látszólag ellentmondásosak, de mélyebbre ásva mindegyik mellett alapos érvelést lehet találni. A beszélgetők egyetértettek abban, nem fogadható el az az érvelés, hogy sok szerkesztőség a szűkös költségvetéssel indokolja a tartalomszűrés hiányát, miszerint nincs pénz moderátor alkalmazására, ugyanis vannak alapvető követelmények a portálok szerkesztésénél ugyanúgy, mint egy televíziónál, amely szintén nem hivatkozhat arra, hogy nincs pénze operatőrre, hiszen az nélkülözhetetlen a műsorkészítésben.

beszelgetes (2)

A beszélgetést követően az újságírócsapat a Csíki Székely Múzeumban megtekintette a csíksomlyói ferences nyomda történetéről szóló kiállítást, majd ellátogatott a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrába.

Kérem ossza meg ismerőseivel: