A szakintézmények segítségét kérte Borboly Csaba

Az új parlamenti ciklusban a rossz törvények megváltoztatása kell legyen a prioritás

Törvénymódosító javaslatok elkészítésében kérte a kormánynak alárendelt intézmények képviselőinek segítségét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a prefektusi kollégium december 19-i, hétfői ülésén. Mint fogalmazott, számos rossz törvény van Romániában, amelyen változtatni kellene, kezdve az oktatástól a tej-kifli programon keresztül a kisgazdákig sok területen. Szerinte a szakemberek hatni tudnak úgy is, ha közvetlenül jelzik a hiányosságokat vagy hibákat az illetékes minisztériumnak, és úgy is, ha jelzik az RMDSZ parlamenti frakcióinak, amelyek a módosító javaslataiknál vagy törvénytervezeteikben figyelembe vehetik ezeket az észrevételeket, és a többi párttal való tárgyalásaikon is hivatkozhatnak rájuk.

A megyeelnök kitért a december 11-i parlamenti választások eredményére kijelentve, hogy a nagyarányú Hargita megyei részvétel erős polgári öntudatot bizonyít. Reményét fejezte ki, hogy az új kormány ennek mértékében odafigyel majd a megyéből megfogalmazott igényekre, és támogatja a beruházásokat, például egészségügyi téren vagy akár a csíkszeredai vasútállomás felújítását illetően.

prefkoll2016dec19_2

Borboly Csaba hozzászólásában teret szentelt a tej-kifli programnak, amelyet már számtalanszor bírált. Megismételte kifogásait, amelyek szerint nincs rendjén az, hogy a péktermék tordai beszállítója Prahova megyében készült kiflit szállít a Hargita megyei iskolákba, meglátása szerint ugyanis a megyei tanács által kötött szerződés nem csupán szállításra vonatkozik, a beszállító kifejezés nagyobb felelősséget jelent, a kifli minőségére is kiterjedően. Úgy véli, azok a cégek, amelyek nem saját terméket szállítanak, közegészségügyi szempontból nem tartják be vállalásaikat, és ez veszélyt jelenthet a gyermekek egészségére. Elmondta, hogy elküldte az Országos Versenyhivatalnak és a Közegészségügyi Igazgatóságnak azt az átiratot, amelyben a véleményüket kéri ez ügyben (erről szóló korábbi híreinket lásd itt: http://hargitamegye.ro/hirek/mindegyik-beszallitonak-vallalnia-kell-a-felelosseget-a-pektermek-minosegeert.html; http://hargitamegye.ro/hirek/gyergyoszentmikloson-ulesezett-hargita-megye-tanacsa.html), az ülésen pedig a fogyasztóvédelmi hivatal fokozottabb figyelmét kérte a tanulóknak szállított termékek esetében. Az iskolaigazgatóktól ezúton is azt kéri, hogy ne vegyék át a szállítmányt, ha nem viszik ki idejében, vagy ha nem találják azt megfelelőnek.

A csíkszeredai Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálatnál kialakult helyzettel kapcsolatban a megyei tanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Hargita Megye Tanácsa az e-kormányzási rendszer kialakításáról szóló európai uniós projektjén keresztül segíthet abban, hogy ne kelljen sorban állni, hanem otthonról, interneten lehessen időpontot kérni a jogosítványcseréhez, erre megoldást kell találni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: