A szarvasmarha-tenyésztők március 23-áig kérelmezhetik az állami támogatást

A kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) kell benyújtani

2023. március 23-ig nyújthatják be kérelmeiket a 2022-es tevékenységre járó állami támogatásra azok az állattenyésztők, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).

A támogatás keretösszege 217,756 millió lej, azaz 44 millió euró.

A kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) kell benyújtani.

A támogatás révén azokon a szarvasmarha-tenyésztőkön segít a kormány, akik tevékenységét 2022-ben negatívan érintette az ukrajnai válság, csökkent a jövedelmük, mert drágábban vették a takarmányt, többet fizettek az elektromos energiáért és gázért.

A támogatásra jogosultak azok az állattartók (magánszemélyek, egyéni vállalkozók, cégek, családi vállalkozások, mezőgazdasági társulások stb.), akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai.

Azok a gazdák jogosultak erre a támogatásra, akik síkvidéken minimum 10 tehenet tartanak, hegyvidéken pedig legkevesebb 5 jószágot. A szarvasmarhák ugyanakkor nem lehetnek 12 évnél idősebbek, a gazdák az általuk termelt tejet értékesítették 2022. augusztus 1-je és december 31-e között, és tavaly év végén még megvolt a tehénállomány 75 százaléka, ami után állami támogatást kaptak.

A támogatás szarvasmarhánként 73 euró, az igényelhető legnagyobb összeg gazdánként 250.000 euró.

A kifizetésekre 2023. december 31-éig kerül sor.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: