A székelyek befogadására emlékeztek Hajdúnánáson

Ami az egyik közösségnek ünnep az a másiknak egy keserű emlék

A székely menekültek befogadásának centenáriumára emlékeztek Hajdúnánáson vasárnap, szeptember 16-18. között. 1916 őszén több mint 3000 csíki székely talált otthonra a Hajdú-Bihar megyei városban a román hadsereg betörésének következményeként.

Szeptember 9-11. között Csíkszeredában emlékeztek meg a menekülés és befogadás centenáriumáról, többek között Csíksomlyón a Székely Hadosztály emlékére felavatott szoborcsoporttal, ahol a hajdúnánási küldöttség is részt vett. Hajdunánáson ezen a hétvégén folytatták a centenáriumi megemlékezést.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Megye Közgyűlésének elnöke Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökét fogadta a megemlékezésen. A megemlékezés részeként ökumenikus istentiszteleten vettek részt a református templomban, ezt követően Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek szabadtéri szentmisét mutatott be a Római Katolikus Templom előtti téren, majd Dr. Fekete Károly, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igei köszöntőt mondott.

hajdunanascentenarium_2016szept18-3

Megyénkből az elöljárók mellett jelen volt Albert Mátyás és Kassay Lajos Péter megyei tanácsosok, Mikó Éva a megyei tanács munkatársa, Bokor Sándor, Parajd község polgármestere, Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere és a Csíki Mátyás Huszáregyesület.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a két térség közti testvérmegyei kapcsolat és az emberek közötti erős kötelékről beszélt. – Az emlékezés nem csak az elüldözöttekről szól, hanem a befogadásról is. Ma Székelyföldön másféle befogadásról beszélhetünk, a vendégszeretetről, amellyel a magyarországi látogatókat fogadjuk. Testvérmegyei kapcsolatunk révén a legnagyobb figyelmet kell egymás felé tanusítanunk, hogy a nehéz pillanatokban egymásra számíthassunk, hisz a magyar nemzet összetartozását mindig újra és újjá kell építeni, ez a tanulsága történelmünk magasztos pillanatainak – hangsúlyozta a megyeelnök kiemelve, hogy miközben állami ünnepség keretében a román hadsereg szimbolikusan áthatol a Kárpátokon nem tisztelik az ott élő székelyek történelmét, akik másképp emlékeznek és élik meg a történteket. – Erről évtizedekig nem beszélhettünk nyilvánosan, de a családban meséltek róla, egyfajta alternatív történelemórákon ismertük meg mi történt, ezen leckék megismertetésére törekszünk a Székelység története kötettel – mondta a Hargita megyei elöljáró, aki szerint a megemlékezésnek hitelt ad és erősíti Áder János köztársasági elnök fővédnöksége.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester beszédében megköszönte, hogy befogadták Csíkszereda korábbi lakóit, amikor a legnagyobb szükség volt erre. A polgármester szerint közös történelmünk legnagyobb katarzisa az elmúlt száz évben, mégis kevesen és keveset beszélnek róla, ezért is köszönte a hajdúnánásiak vállalását már hatodik éve, hogy foglalkoznak ezzel és így lassan újra a figyelem középpontjába kerül.

hajdunanascentenarium_2016szept18-1

Köszönetet mondott Borboly Csaba Kilyénfalva, Parajd és Gyergyóditró küldöttségeinek, hogy részt vettek a megemlékezésen. Gyergyóditró félszáz küldöttsége kulturális műsort mutattak be a hajdúnánásiaknak. Hargita megyéből ugyanakkor a Székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet kiállítását is megtekinthették.

Végezetül a megyeelnök megköszönte Hajdúnánás és Csíkszereda vezetőségének amiért az elmúlt hétben a két város közös programok révén feltudta hívni a figyelmet a száz évvel ezelőtti eseményekre és, hogy ehhez csatlakozhatott a két megye is elmélyítve testvérmegyei kapcsolataikat.

Kérem ossza meg ismerőseivel: