A székelyföldi eset apropóján

Börtönbüntetéssel  sújtanák azokat, akik Romániát vagy a román nemzetet becsmérlik

,,A kilencvenes évek elejére röpíti vissza Romániát az a törvénytervezet, amellyel a Szociáldemokrata Párt (PSD) állt elő a választási időszak apropóján. Elkeserítő és sajnálatos, hogy letűnt rendszerek hangulatát megidézve, egyes román politikusok a választás közeledtével újraszítják a nacionalista gyűlölet lángját, és erre egy olyan székelyföldi esetet használnak fel, amelyet azóta sem tisztáztak a hatóságok.”– nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke annak kapcsán, hogy egy törvénytervezet hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel  sújtaná azokat, akik Romániát vagy a román nemzetet becsmérlik.

Az ügyvezető elnök veszélyesnek nevezte azt, hogy a kezdeményező Szociáldemokrata Párt, Konzervatív Párt (PC) és Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) néhány politikusa a jogszabály szükségességének bevezetését a tavaly december elsején, Kézdivásárhelyen történtekkel indokolja. ,,Igazságtalan a tavaly decemberi eseményekre hivatkozni. Újra és újra el kell mondanunk, hogy a kollektív bűnösség elve alapján nem lehet egy egész nemzetet terroristának kikiáltani. Elítéljük ezt a fajta szélsőségességet, akár magyar, akár román oldalról származik.” – nyomatékosított, majd hozzátette: felfoghatatlan, hogy a törvénytervezet szellemi atyjai szerint tévedés volt törölni a büntető törvénykönyv nemzet- vagy országgyalázásra, a nemzeti jelképek megsértésére vonatkozó cikkelyeit.

,,26 évet húznak át a jogszabály kezdeményezői azzal, hogy bizonyos „más etnikumú”, irredenta állampolgárokkal riogatnak, akik szerintük veszélyeztetik a román nemzet biztonságát. Ez azt bizonyítja, hogy sok a teendőnk a kisebbségi lét biztonságának megteremtéséig, sokat kell még azon dolgoznunk, hogy a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat. És nagyon nehéz dolgunk lesz, ha egyesek naponta azon munkálkodnak, hogy az etnikai békét feldúlják csak azért, mert így akarják választások előtt visszaszerezni az elveszített népszerűségük.” – hangsúlyozta az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy a PSD korábban elutasította Bogdan Diaconu nacionalista képviselő hasonló tervezetét. Most pedig ugyanez a párt állt elő ezzel a vállalhatatlan kezdeményezéssel.

A címfotón Kovács Péter
Fotó: Banga Előd-Ernő

Kérem ossza meg ismerőseivel: