A szociális értékjegyek április 30-ig igényelhetők

3-6 éves óvodások részére

42 gyermek számára hagytak jóvá igénylést, 10-et bíráltak el kedvezőtlenül az óvodai hiányzások miatt, április hónapban 6 újabb kérést jegyeztek a városháza szociális osztályán, ezek egyelőre elbírálás alatt vannak. Május elején ellenőrzik a városháza illetékesei, hogy a gyermekek rendszeresen jártak-e óvodába, volt-e igazolatlan hiányzásuk. Ez alapján dől el, hogy áprilisra jogosultak-e a szociális értékjegyre. Az óvodalátogatást, illetve az igazolt és igazolatlan hiányzókat havonta összesítik az illetékesek.

Erre a tanévre legkésőbb április 30-ig lehet igényelni a havi 50 lej értékű szociális jegyeket óvodáskorú gyermekek számára. Feltétel, hogy a gyermek 3. életévét be kellett hogy töltse, de nem lehet nagyobb, mint 6 éves és rendszeresen kell járjon óvodába vagy napközibe. Ahhoz, hogy a gyermek részére jóváhagyható legyen a szociális értékjegy, a családban az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a 284 lej/főt. Az igénylési dokumentációnak tartalmaznia kell a család összetételét és jövedelmét igazoló iratokat, egy óvodai igazolást a gyermek részére, valamint a kitöltött kérelmezési űrlapot. Az összeállított iratcsomót az önkormányzat szociális irodájának Kárpátok utcai székhelyén kell benyújtani.

A program a 248/2015 sz. törvény és az idén 15. számmal megjelent  kormányhatározat alapján működik, amelynek célja, hogy ösztönözze az óvodalátogatást. A jogszabály nem kimondottan ételjegyekről, hanem szociális jegyekről rendelkezik – tehát az elképzelés szerint nem kizárólag élelem, hanem akár taneszközök, fejlesztő eszközök, gyermekruha is bele tartozhat a támogatás keretébe. 

Az értékjegyeket az önkormányzatoknak a kormány által akkreditált szervezetektől kell megrendelniük. Gyergyószentmiklós önkormányzata a szerződéskötés szakaszában jár. Amint megérkeznek az ételjegyekhez hasonló szociális értékjegyek, a jogosultakat értesíteni fogjuk, hogy mikor és hol lehet átvenni a jegytömböket.

Kérem ossza meg ismerőseivel: