A tarlótüzek könnyen tűzvészt okozhatnak

Mintegy 120 hektárnyi száraz növényzet égett le március elejétől Hargita megyében. A tarlótüzek oltására több tucat tűzoltóegység és önkéntes tűzoltó vonult ki.

A hónap elejétől 33 esetben észleltek felügyelet nélkül hagyott avartüzeket, amelyek következtében 120 hektárnyi területen égett le az aljnövényzet – nyilatkozta szerdán Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Az idézett forrás szerint több esetben is fennállt a veszély, hogy a tűz átterjed a szomszédos erdőkre vagy lakóházakra, csupán a gyors beavatkozásoknak köszönhetően nem keletkeztek nagyobb károk.

Az utolsó ilyen tűzeset kedden este történt Csíkrákos (Racu) közelében, ahol 11 hektár száraz növényzet égett le, Csíkszereda mellett pedig 500 négyzetméternyi területen égett az aljnövényzet.

A hatóságok figyelmeztetnek: a tarlóégető gazdák azt kockáztatják, hogy megvonják tőlük a területalapú támogatást.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a telkek megtisztításakor gyújtott tüzek könnyen tűzvészt okozhatnak, főleg ha fúj a szél. A száraz aljnövényzet felgyújtása tilos, ezen szabály megszegése magánszemélyek esetén 3.000 és 6.000 lejes, jogi személyek esetén pedig 25.000 és 50.000 lejes bírságot von maga után.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: