A tej-kifli programon is csak összefogással változtathatunk

A gyermekek érdekeiről van szó

Az iskolai tej-kifli program iránt érdeklődő vállalkozások október 6-ig jelentkezhettek a péktermékek szállítására kiírt közbeszerzésen. A határidő lejárta előtt több alkalommal is próbáltuk elérni a péktermékek gyártásával és szállításával foglalkozó helyi cégek képviselőit, hogy megbeszéljük, mit tehetünk annak érdekében, hogy a helyi vállalkozók nagyobb esély kapjanak a kiírt közbeszerzésen az országos vagy multinacionális cégekkel való versenyben. Mivel az előző évek rossz tapasztalatai alapján tudjuk, mi a következménye annak, ha egy távolabbi cég nyeri meg a közbeszerzést, azaz rossz minőségű a termék, azt gondoltuk, a helyi vállalkozók értik, hogy a gyermekek érdekeiről van szó, ők azonban egyetlen általunk szervezett megbeszélésen sem jelentek meg, pedig ez a program számukra is lehetőség, és akár hasznos is lehetett volna a közbeszerzésen dolgozó szakemberekkel való beszélgetés.

Meg is lett a következmény, a bizottság tagjai pénteken számba vették, kiértékelték, hogy mely cégek jelentkeztek a péktermékek szállítására, és többen is hiányosan adták le a szükséges dokumentumokat. Ez újabb bonyodalmat okoz, ami talán kiküszöbölhető lett volna, ha a vállalkozók eljöttek volna az általunk szervezett megbeszélésekre. Teljes káosz van, ami nem jó sem a gyermekeknek, sem a vállalkozóknak, senkinek. Véleményem szerint nem lehet így dolgozni, ha jobban odafigyelnénk, és mindenki tenné a dolgát, minden egyszerűbb és eredményesebb lenne.

Az elmúlt években a tej-kifli programban jelentkező problémák miatt többször is a kormányhoz, a mezőgazdasági miniszterhez fordultam, továbbá levélben kértem a program megváltoztatását Dacian Cioloș miniszterelnöktől, valamint igyekeztünk tenni annak érdekében, hogy a helyi cégek nagyobb esélyt kapjanak a kiírt közbeszerzésen, az országos vagy multinacionális cégekkel való versenyben. Az előző évek rossz tapasztalata miatt pedig idén négy évre szóló keretszerződést kötünk majd mind a tej-, mind a péktermékek szállítására.

Lehangoló, hogy manapság semmi sem megy könnyen, hiába tartjuk be a lépéseket, mindig megjelenik valamilyen új törvény vagy akadály, ami lassítja az eredményig való eljutást. A tej-kifli programban is minden évben megismétlődik ugyanaz: késéssel indul a program, ha pedig nagy nehezen megtörténik, akkor következnek a termékek minőségével kapcsolatos gondok. Ezek megelőzése érdekében szerveztük a megbeszéléseket, és ennek érdekében kötjük idén négy évre a keretszerződést, hogy elkerüljük az ismétlődő gondokat. A program elkezdéséhez már csak néhány lépés van hátra, miután lejár a tejtermékek szállítására való jelentkezési határidő is, amely egyébként október 13-a, és ha a fellebbezési időszak lejárta után meglesz a végleges eredmény, megköthetjük a nyertesekkel a szerződést.

Már július óta javasoljuk a péktermékekkel foglalkozó cégek tulajdonosainak, hogy fogjanak össze, készüljenek fel, de nem teszik, pedig kell a bizalom egymásban és abban, hogy sikerülhet változtatni. Ez kell legyen ennek a programnak is az alapja: bizalom és összefogás. El kell érnünk, hogy mindenki nyerjen, a gyermekek és a vállalkozók egyaránt. Sok gyermeknek szüksége van arra a kiflire, almára és tejre, mert szűkösebb körülmények között él a családja, rájuk kell gondolnunk, de sokan fel sem fogják a lényeget, ami pedig az lenne, hogy minőségi tízórait biztosítsunk a nélkülöző gyermekeknek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: