A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás kockázatát

A járvány negyedik hulláma még nem tetőzött, óriási a nyomás a kórházakon

A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti annak rizikóját, hogy a koronavírussal való megfertőződés elhalálozáshoz vezessen – jelentette ki szerdán Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

‘A Covid ellen jelenleg a legjobb kezelést a védőoltás felvétele jelenti. Más megoldás nincs (…) A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás veszélyét megfertőződés esetén. Jelenleg egyetlen gyógyszer sem létezik, amelyik ezt biztosítaná. A 60 év fölötti személyek esetében százszor nagyobb a rizikó a végzetes kimenetelre, mint a 16 és 39 év közötti korosztály tagjainak körében’ – jelentette ki a katonaorvos az Román Oltáspárti Fórum nyitórendezvényén.

Gheorghiţă szerint az oltásellenes mozgalom pont azért kapott szárnyra, mert az oltást támogató kampány gyenge. Emlékeztetett, hogy Romániában több mint 6 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina legalább egyik adagját.

‘Voltak olyan egészségügyi alkalmazottak is – orvosok, asszisztensek -, akik nemhogy nem javasolták a védőoltást, hanem hevesen ellenezték azt. És csak alig néhány példát láttam arra, hogy szakmai csoportok a nyilvánosság előtt vagy a közösségi hálókon elhatárolódtak az ilyen hozzáállástól, alapként kezelve az orvostudomány vívmányait, azt, hogy a vakcináknak köszönhetően ma tovább élünk, az antibiotikumoknak köszönhetően csökkent a fertőző betegségek okozta elhalálozás mértéke. (…) Értsük meg, hogy ameddig nem veszt részt az erőfeszítésben a társadalom egésze, nem tudjuk a világjárványt ellenőrzés alatt tartani’ – szögezte le az oltásparancsnok.

Hozzátette, szerette volna, ha a szakmai társaságok, az orvosok aktívabban részt vesznek a ‘félretájékoztatás’ felszámolásában, mivel feladataik közé tartozik a tudományos, egészségügyi nevelés előmozdítása is.

‘Nap mint nap rengeteg panaszt kapok orvosokról, akik indokolatlanul ellenjavallják az oltást, akik mindenféle, nem létező ellenjavallatokat találnak ki az oltással kapcsolatban’ – mondta még Gheorghiţă.


A járvány negyedik hulláma még nem tetőzött, óriási a nyomás a kórházakon

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint még nem tetőzött a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és óriási nyomás nehezedik a kórházakra.

A köztelevíziónak nyilatkozva a tárcavezető kedd este kifejtette: a járványgörbe még nem laposodik, naponta nő az új igazolt fertőzések száma. Ez szerinte azt jelenti, hogy a negyedik hullám nem ér el egyhamar a plató szakaszába, ami után csökkennének az esetszámok. ‘Óriási nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, amelynek végesek a kapacitásai’ – jelentette ki Cseke Attila.

Az ügyvivő miniszter elmondta, az orvosok nagy része igen nehéz körülmények között végzi a munkáját, hatalmas feladat elé állítja őket, hogy napok óta meghaladja a 15 ezret és már a 19 ezerhez közelít a 24 óra alatt jegyzett új fertőzések száma.

Cseke Attila kifejtette: a lakosság hozzájárulhat a járványgörbe ellaposodásához azzal, hogy beoltatja magát. A politikus a nyugati országokat hozta fel példaként, amelyekben a magas átoltottsági ráta megakadályozza a vírus terjedését. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy újabb járványhullámok is következhetnek Romániában, ha az átoltottság nem éri el legalább a 70 százalékot.


Cseke Attila az uniós egészségügyi biztostól és lengyel hivatali kollégájától kért segítséget Románia számára

Újabb telefonbeszélgetésre került sor szerdán Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter és Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos között.

A szaktárca közleménye szerint Cseke arról tájékoztatta az uniós biztost, hogy Romániában még nem tetőzött a negyedik járványhullám, és hogy a lakosság átoltottsága ‘az utóbbi időben nőtt ugyan, de nem kielégítő mértékben’.

A tárca azt is közölte, hogy az ügyvivő miniszter ismét támogatást kért az uniós biztostól annak érdekében, hogy a romániai kórházak megfelelő mennyiségű tocilizumab gyógyszerhez jussanak, amely a súlyos állapotban lévő Covid-betegek kezelésében elengedhetetlen. Ugyanakkor meghatározatlan időre egészségügyi csapatok küldését kérte Romániába, amelyek segítséget nyújthatnak a hazai orvosoknak a járvány elleni küzdelemben.

Cseke Attila kedden hasonló ügyben beszélt lengyel hivatali kollégájával, Adam Niedzielskivel is, akitől ígéretet kapott, hogy fontolóra veszik Románia egészségügyi segélyezését.


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: