A Transylvanian Saxophone Quartet – komolyzenei koncert

Szívesen látunk minden érdeklődőt a Transylvanian Saxophone Quartet koncertjén, március 29-én, vasárnap 19 órától a gyergyószentmiklósi Művelődési Ház nagytermében.Az Erdélyi Szaxofon kvartett megalakulása országosan egyedülálló kezdeményezés. Célja a szaxofont komolyzenei hangszerként népszerűsíteni. A szaxofon a jazzben, könnyűzenében és a lakodalmas muzsikában népszerű hangszer, azonban klasszikus zenei repertoárja is igen jelentős, szimfonikus zenében és operában is gyakran használják. Többek között Meyerbeer, Bizet, Debussy, Ravel, Sztravinszkij, Prokofjev, Bartók és Alban Berg is alkalmazta műveiben.

A kvartett tagjai Erdély szimfonikus zenekarainak vezető klarinétosai. Fel szeretnék hívni a figyelmet szaxofon szak indításának a szükségességére itthoni zeneiskolákban, főiskolákon, egyetemeken, az előbb említett gazdag repertoár oktatására.

A kvartett, erdélyiségében rejlő különlegességét kihasználva, ösztönzőleg szeretne hatni Erdélyben élő és erdélyi származású zeneszerzők számára: ezek szaxofonra írott szólódarabjainak, duóinak, trióinak és kvartettjeinek lemezfelvételeit tervezik, a felvételeket lemezbemutató hangverseny-körutakon fogják népszerűsíteni országszerte és határon túl. Továbbá, ízelítőt nyújtanának például a francia vagy német szaxofonkvartett-irodalomból, lemezfelvétel illetve koncertsorozat formájában.
Természetesen nem feledkeznek meg a szaxofonkvartettre íródott, vagy arra átírt népszerűbb amerikai muzsikáról sem, így ragtime-ok, jazz standard-ek is gyakran szerepelnek repertoárjukban.

A kvartett tagjai:
Réman Zoltán – szoprán szaxofon
Deák Sándor – alt szaxofon
Makkai István – tenor szaxofon
Kelemen Antal – bariton szaxofon

transylvaniansacophone_kisujsag_cover

Műsoron:
G. F. Haendel: Arrival of The Queen of Sheba (Sába királynő érkezése)
H. Purcell: The Fairy Queen (A tündérkirálynő) című szvitből részletek
J. B. Singelee: Premier Quatuor
A. Piazzolla: Histoire du Tango (A Tango története) – részlet

R. Di Marino: Bach & Blues
T. Escaich: Tango Virtuoso
P. Iturralde: Suite Hellenique (Görög szvit)
J. Brahms: Magyar Táncok
V. Monti: Csárdás

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9–16 óra között. A koncertre érvényesek az Ambrus Éva, és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek.

Jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 10 lej. Sic Card-dal rendelkező diákoknak a jegy ára 8 lej.
Jegyrendelés a 0266/361.992-es telefonszámon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: