A tünetekkel rendelkező tanulók 14 napig nem mehetnek iskolába…

…ha a szülők nem engedélyezik a tesztelést

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden leszögezte, hogy az a tanuló, aki az iskolába COVID-19 tünetekkel érkezik, és a szülők nem adták korábban beleegyezésüket abba, hogy gyermeküket koronavírusra teszteljék az intézményben, 14 napig nem mehet vissza a közösségbe.

‘A formanyomtatvány aláírása nem kötelező. Ez a dokumentum kizárólag azokra a gyerekekre vonatkozik, akik az iskolába tünetekkel érkeznek. Ha az ebben az esetben elvégzett gyorsteszt pozitív lesz, akkor az eljárás a szülőket is érinti, mivel a formanyomtatvány alapján a szülők a gyermek közvetlen kontaktjainak számítanak. Ha a szülők beleegyezésüket adják a – nem kötelező jellegű – formanyomtatvány révén, akkor a gyereket letesztelhetik az iskolában, ha van orvosi kabinet. Ha nincs orvosi kabinet, a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) végzi el a tesztet. Ha a szülők nem adják beleegyezésüket a teszteléshez, a gyerek 14 napig nem mehet vissza a közösségbe’ – nyilatkozta Cîmpeanu a Digi24-nek.

Nyomatékosította, hogy a formanyomtatvány kitöltése ‘soha nem volt kötelező’ és csakis ezekre a rendkívüli helyzetekre vonatkozik a szülői beleegyezés.

A miniszter rámutatott még, hogy az első iskolai nap után 8872 tanuló és 1200 pedagógus nyújtott be orvosi igazolást olyan betegség meglétéről, amely felmenti őket a fizikai jelenléttel járó oktatás alól, így ők online folytatják a második félévet.

Az orvosi igazolásokat elektronikus úton lehet elküldeni a tanítóknak, osztályfőnököknek, tanároknak.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: